Finalisterna i Eurovision School Contest är utsedda

bild_820

Förra året var Sverige och Malmö värd för finalen i Eurovision Song Contest där Sverige representerades av Robin Stjernberg.Danska Emelie vann finalen i Malmö Arena och i år är Danmark värd för Eurovision Song Contest.

I samband med tävlingen i fjor arrangerade Region Skåne en skoltävling – Eurovision School Contest och 85 000 skånska skolbarn deltog i tävlingen. Av dessa fick 8 500 besöka Malmö arena för en alldeles egen final.

Under våren har Region Skåne arrangerat tävlingen för andra året. Förra årets var temat barns rättigheter och årets tema var miljön – “Vårt framtida gröna Europa”.Både skånska och danska skolelever i årskurs 4-6 har deltagit i årets tävling.

– Det här är ett ämne som berör oss alla. Vi måste minimera vår påverkan på såväl närmiljö som klimat. För att lyckas med detta behöver vi lyssna till våra barns drömmar, idéer och förslag till sitt framtida gröna Europa, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) i ett pressmeddelande och tillägger:

–  Det här är en fantastisk möjlighet att introducera integrationsfrågor i Öresundsregionen även för skolbarn, något som är oerhört viktigt för framtiden.

Hundratals tävlingsbidrag har gåtts igenom av en jury bestående av 7 personer , bland annat artisten Oscar Zia.Tio klasser har valts ut till final , fem från Skåne och fem från Danmark:

Från Skåne:

  • Fröknegårdskolan, Kristianstad
  • Skrylleängskolan, Dalby
  • Genarps skola, Genarp
  • Hasslarödsskolan, Osby
  • Snapphaneskolan, Knislinge

Från Danmark:

  • Frederik Barfodsskole, Frederiksberg
  • Bjørns Internationale Skole, Østerbro
  • Brøndbyvester Skole, Brøndby
  • Sydbyskolen, Næstved
  • Lynge Skole, Lynge

– Det är fantastiskt att se det engagemang Skånes och Danmarks unga har för Europas miljö. Årets upplaga av Eurovision School Contest har fyllt en viktig funktion när det gäller att uppmärksamma miljöfrågan, men också varit ett naturligt steg i vår vision om en enad Öresundsregion. Genom att bygga broar över sundet kan vi göra stora avtryck i Europa, säger Marie Ljung, projektledare Region Skåne i ett pressmeddelande.

Vinnarna kommer att koras den 7 maj då klasserna får komma till arenan tillsammans med andra klasser som vunnit biljetter till den speciella dagen då man kommer att få se genrepet av semifinal 2 som sänds den 8 maj.

De skånska bidragen dekorerar under maj månad Skånetrafikens bussar.

Nyheter7.se har besökt eleverna i Dalby och Genarp och grattade dem till finalplatsen.

Viola , Lisa och Elin kom på Dalbys bidrag , en miljöbåt som rensar haven från skräp och farlig olja från havets botten.

Släcka ner en dag i skolan är Genarps bidrag till tävlingen.Idén till bidraget kom genom att man en dag i klassen hade släckt ner alla lamporna i klassrummet och då utvecklade vi det att alla kan göra det en dag berättar en av tjejerna i klassen.

bild_822

– Text och foto: Thomas Persson / nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *