Gåsapigor vallar gäss

bild_1158

Förra året fick den ställas in när gässen rymde men i år återuppstod den traditionsenliga gåsavandringen i Skanör som idag är en turistattraktion.

De dagliga gåsavandringarna i Skanör startade 1960 i Planterings- och försköningsföreningens regi.Numera har Skanörs gästis tagit över ansvaret för gässen och deras unga ledsagare.Flickor och pojkar mellan åtta och tolv år får varje sommar turas om att valla gässen under några sommarveckor.

Nyheter7.se besökte gåsvandringen den 7 augusti.Det är sista veckan av årets gåsavandringar.Denna veckan var det  nioåriga Saga Reader och sjuåriga Juni von Bahr som fick valla gässen kl 16 varje dag från Skanörs Gästgifvaregård till kyrkan och tillbaka.

Flickorna är klädda i förkläde, sjalett och trätofflor.

I en inhägnad en bit från Gästgifvaregården hämtar flickorna gässen som har namnen , Black, White, Heart och Berry.

Så börjar gåsavandringen.Efter en stund har de kommit fram till kyrkan där det blir en liten paus.

Efter ca tio minuter är det dags att gå tillbaka.När de är tillbaka mittemot Gästgifvaregården skall de nu gå över Sveriges enda övergångsställe för gäss.

Flickorna tjänar 40 kronor om dagen. För pengarna vill Juni von Bahr köpa en hundvalp. Saga Reader ska spara sina. Hon har vallat gäss förut men i år var sista gången berättar Saga.

bild_1157

bild_1159

– Text och foto: Thomas Persson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *