Lådbilsutställning och lådbilsbyggande i Arlöv

3mars_1

I 20 år har Torgny Wallin arrangerat lådbilstävlingar för barnen i Arlöv.På Arlövs Bibliotek i konsthallen har en jubileumsutställning “20 år med lådbilar och barn i Arlöv” visats.

Utställningen består av bilder, tidningsurklipp och några lådbilar.

nyheter7.se besökte utställningen tisdagen den 4 mars och träffade där Torgny som visade runt och berättade om utställningen.Med sig hade han även sin dotter Elin och hennes kompis Julia.

Elin har varit med innan och är numera min assistent i verkstaden och Julia håller på och bygger lådbil hos mig i verkstaden nu berättar Torgny.

Både Elin och Julia tycker det är roligt att bygga lådbilar berättar de.

Det var under våren 1994 som det hela började.Han såg en annons om en lådbilstävling i Blentarp och åkte dit med en granne.Samma år i september anordnade han sitt första lådbilsrace som fick namnet Waggonracet som en hyllning till vagnfabriken där många i Arlöv arbetade förr i tiden och där Torgny Wallin själv jobbade.

Ett 30-40-tal deltagare kom till första tävlingen berättar Torgny. De två första åren hölls lådbilstävlingen till på Burlövs Centers parkering sedan flyttade man över till Svenshög.

Någon timme efter besöket på utställningen besökte vi en källarlokal i ett av Burlövs bostäders hus på Svenshögssområdet mittemot Burlöv Center.

Där i källarlokalen byggs lådbilarna.I lokalen denna tisdagskväll håller fem barn på att arbeta med tre lådbilar.Torgny går runt och hjälper och visar barnen hur de skall göra.

Barnen på kursen tycker det är roligt och skoj att bygga lådbilar och tycker det skall bli spännande att tävla senare i vår.Det är också lite svårt men när den är byggd kommer den att bli fin berättar ett av barnen.

Lådbilskurserna och lådbilstävlingen är idag ett samarbete med Burlövs Bostäders versamhet Multiteket på området som erbjuder kurser och arrangemang för barn och ungdomar.

-Det har byggts ett 100-tal lådbilar under dessa 20 år berättar Torgny.

Sedan några år tillbaka är man inbjudna att medverka i de nordiska mästerskapen i lådbilsrace i Norge.Där är det stort med lådbilar berättar Torgny.

3mars_2

3mars_4

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *