Lundaklass vann återvinningstävling

bild_662

Klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund vann första pris i den rikstäckande tävlingen Jakten på de glömda kartongerna.Under hösten 2013 ordnade Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak för andra året i rad återvinningstävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna” där det gällde att återvinna sina förbrukade dryckeskartonger för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor.

I tävlingen deltog klasser från förskoleklass till årskurs 9 , totalt 24.285 elever.Veckan innan jul var det dags för prisutdelning till vinnande klasser i tre klasskategorier f-3, 4-6 och 7-9. Vinnande skolklasser blev klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund (årskurs f -3), klass 4A på Igelboda skola, Saltsjöbaden (årskurs 4-6) och klass 7A på Träkvista skola, Ekerö (årskurs 7-9).

Lundaklassen samlade in 99 procent av alla förpacknigar.Klass 3 på Lilla Järnåkraskolan fick som pris välja ett naturvårdsprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1 000 kronor per elever. Klassen fick också ett års gruppmedlemskap i Panda Planet samt hjälp till en grönare skolgård till ett värde av 10.000 kr.Klassen valde att stödja ett isbjörnsprojekt.

– Tävlingen har gjort barnen mer medvetna och nyfikna på att fortsätta utveckla miljöarbetet på skolan, säger Cecilia Eklund, lärare i klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i ett pressmeddelande.

– När lärare och elever lär sig mer om hur viktigt det är med återvinning har vi kommit en bit på vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. En mjölkkartong kan återfödas som exempelvis flingpaket eller pizzakartong. Det handlar om att hushålla med jordens resurser, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF. 

2012 ökade återvinningsgraden från 23,7 procent till 29 procent.Målet under 2013 har varit att fortsätta öka återvinningen med 3-5 procentenheter så att snart var tredje kartong återvinns.

– Det är glädjande att se att återvinningen av dryckeskartonger fortsätter att öka i Sverige. Om hushållen slänger kartongerna i de vanliga soporna går industrin miste om värdefull returfiber som kan bli nya produkter, säger Erik Lindroth, Miljödirektör på Tetra Pak Sverige.

bild_663

 

-Artikel sammanställd av Thomas Persson/nyheter7.se .    E-post: nyheter7.se@sjobo.nu

-Foto: Thomas Persson/nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *