Majblomman blommar

bild_781

Trots namnet blommar den redan i april.Tisdagen den 8 april drog försäljningen av årets Majblommor i gång. Drottning Silvia köpte den första.I år fick Oumo Bayo och Ruben Söderlund från Katarina Södra skola i Stockholm sälja årets första majblomma till Drottningen.Drottning Silvia är sedan länge Majblommans högsta beskyddare.

Årets färger på blomman är rosa och grön.

I Veberöd var femteklassarna på Svaleboskolan laddade inför försäljningen.På tisdagseftermiddagen hade man i Veberöd kick-off i trädgården utanför äldreboendet vevrehemmet.June Ljungqvist ordförande i Majblommeföreningen talade samt kyrkoherde Patrik Johansson.

En tjejgrupp bestående av fyra tjejer sjöng en låt och sedan klipptes bandet och majblommeförsäljarna begav sig ut för att sälja.

Samtidigt på Ängaskolan i Ystad gjorde fyra tjejer i tredjeklass sig redo för att gå ut sälja och hade hämtat sina gröna väskor med majblommor i av Annika Hansson som har hand om majblomman på Ängskolan där elever i 3-6 klass säljer.

Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 650 lokalföreningar.

Enligt Majblommans hemsida sålde skolbarnen i hela Sverige blommor för totalt 60 miljoner kronor förra året.

Tio procent av försäljningen får barnet som säljer själv behålla och tio procent går till klassen. Resten till den lokala majblommeföreningen.

Majblomman ger varje år ut en affisch i samarbete med svenska konstnärer. I år har den gjorts av barnens favorit Sven Nordqvist.

-Det känns så roligt och rätt att just Sven Nordqvist ville göra vår affisch. Hän är mästare på att bekräfta barns behov av stillhet och äventyr i ett, och hans känsla för finurliga detaljer är unik. Motivet Sven har valt, lekande barn på en blomstrande äng, känns som en bildlig programförklaring för Majblomman. Vi tror att den här affischen kommer att hamna på väggen i många, många svenska barnrum, säger Lena Holm – Majblommans generalsekreterare i ett pressmeddelande.

bild_782

bild_783

bild_784

bild_785

bild_786

bild_787

bild_788

-Text: Thomas Persson / nyheter7.se , Foto: nyheter7.se och Majblomman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *