Barock möter fantasy i årets julkalender i Barnradion

Årets julkalender i Barnradion har titeln Knäckarbanketten. Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren och illustratören Emil Maxén har djupdykt i barockens tidsepok och skapat ett hisnande fantasy-äventyr regisserat av Eva Staaf. I huvudrollerna hörs Mio Ollinen och Frida Mankert. Dessutom medverkar bland andra Omid Khansari, Maria Sundbom Lörelius, Sven Björklund och Angelika Prick.

>> Lyssna på ett smakprov ur Knäckarbanketten

Knäckarbanketten bygger på en bok med samma titel av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Historien utspelar sig i ett hertigdöme som styrs av tvillingbröderna Ludbert och Odert som avskyr varandra och som dessutom har förbjudit julafton! I centrum för berättelsen står barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som spelas av 13-åriga uppsalabon Frida Mankert och 14-årige Mio Ollinen från Tranholmen i Stockholm.

– Knäckarbanketten är en helt barock och otroligt nervkittlande historia om den otippade och starka vänskapen mellan hertigdottern Ottilia och svinpojken Amund. Det är ett riktigt ljudäventyr som sveper in i de mörkaste hemliga vrår och ut till skogens vindlande magi, säger regissören Eva Staaf.

Titeln kommer från den enorma fest som hertig Ludbert bestämmer sig för att ordna – en överdådig bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter – en riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen och snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt äventyr.

I övriga roller hörs bland andra Andreas Rothlin Svensson, Omid Khansari, Maria Sundbom Lörelius, Angelika Prick, Sven Björklund, Eva Melander och Olof Wretling. Regissör är Eva Staaf och för musiken står Frida Johansson.

Julkalendern i Barnradion har premiär 1 december kl. 06 i appen Sveriges Radio Play. Julkalendern sänds också i P4 kl. 06.50 och 18.35 på vardagar samt kl. 09.50 och 13.03 på helgen.
Läs mer på sverigesradio.se/julkalendern

Om Frida Mankert
Frida är 13 år och bor i Uppsala. Hon har tidigare varit gästprogramledare i SVT:s Sommarlov och medverkat i Drama för ungas Sommarskräck. På fritiden spelar hon fotboll i Vaksala SK, åker skateboard, dansar och läser böcker.

Om Mio Ollinen
Mio är 14 år och bor på ön Tranholmen i Stockholm. Han har medverkat i UR:s Hälsning till framtiden och stått på scen på Intiman i föreställningarna Annie och Peter Pan. Han har även gestaltat Birk och Skorpan på Astrid Lindgrens värld. På fritiden gillar han att åka skidor och skejta.

Julkalendern 2020: Knäckarbanketten Frida Mankert och Mio Ollinen, skådespelare Barnradion Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

-Pressmeddelande från: Sveriges Radio.
Överst: Illustration:Julkalendern i Barnradion: Knäckarbanketten. Illustration: Emil Maxén.
Foto nederst: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *