Julkalendern fyller 60 år

Den första december varje år drar den igång-julkalendern i SVT.I år fyller den 60 år.Alltsedan 1960 har Julkalendern i SVT samlat unga och gamla för att tillsammans räkna ner till julafton. Denna tradition är en av de starkaste lägereldar som fortfarande finns kvar i tv-världen.

Med anledning av detta jubileum lanserar SVT en eventsajt där publiken kan minnas julkalendrarna genom historien. Sajten lanseras i samband med premiären av årets julkalender, 1 dec 2020.

Där kan man titta på ett kort klipp från nästa alla kalendrar som visats sedan starten. Allt från den svartvita något långsamma Titteliture (1960) via den oerhört populära Trolltider (1979), till förra årets framgångsrika Panik i tomteverkstan (2019). Här finns möjlighet för publiken att berätta om sina egna minnen från de olika kalendrarna samt att rösta fram vilken kalender som varit den bästa genom åren.

Två flickor som lever i olika tider byter kropp med varandra.Det är handlingen i 2020-års julkalender i SVT.Julkalendern i SVT heter i år Mirakel. Handlingen kretsar kring flickorna Mira och Rakel som byter själar med varandra och färdas genom tiden – fram och tillbaka mellan 1920 och 2020.

De bor i samma rum, i samma herrgård, men i varsin tidsepok.

– Årets julkalender är ett tids reseäventyr fullmatat med humor, spänning, och så klart massor av julkänsla. Grundtanken var: vad skulle hända om Madicken hamnade i vår tid, och om en överaktiv, modern kaxig tjej hamnade bland de nästan osynliga barnen 1920? säger Peter Arrhenius som ligger bakom idén och är huvudförfattare i ett pressmeddelande.

– Julkalendern har slagit nya tittarrekord gång på gång de senaste åren och det är tydligt att den inte bara är en tv-vana hos väldigt många svenskar utan har blivit en familjetradition. Jag är övertygad om att årets julkalender Mirakel kommer att uppfylla förväntningarna för gemensamt julmys varje dag i december, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn.

Calle Åstrand är regissör:

– Att få göra en julkalender är ett hedersuppdrag. Att skildra tidsresor är en dröm. En svårslagen kombination, säger regissören Calle Åstrand som tidigare gjort tv-serien Kenny Starfighter och julkalendern Håkan Bråkan.

I huvudrollerna i ”Mirakel” ser vi Sarah Rhodin i rollen som Mira och Bibi Lenhoff som Rakel.Övriga roller: Johan Glans, Annika Andersson, Barbro “Babben” Larsson, Joel Adolphson, Maja Rung, Andreas Rothlin Svensson, Emanuel Kielin, Dragomir Mrsic, Emil Brulin, Ossian Nordh, Therése Lindgren, Marika Carlsson m.fl.

Manus: Peter Arrhenius, Sara Young, Fredrik Agetoft.

Producerat av Jarowskij för SVT. Producent: Lotta Westberg.

Årets julkalender har premiär i SVT tisdag 1 december. Sändning: SVT1 och SVT Barn vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45. Publiceras på SVT Play 02.00.

-Av:Nyheter7
Foto: Ulrika Malm/SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *