Adventsljusen på Øresundsbron tänds och förnyas

Adventsljusstaken på toppen av Øresundsbron tänds för fjärde gången. Med den nya och dynamiska brobelysning är målet att förstärka upplevelsen i år.

Øresundsbrons första ljus på 203,5 meters höjd tänds söndagen den 29 november klockan 15. Ljusen är tända hela veckan mellan klockan 15 och 09, och varje söndag i advent tänds ytterligare ett ljus för att sprida ljus och julstämning i Öresundsregionen.

– När pylonerna förvandlas till adventsljus blir de från och med i år belysta med ett annat vitt sken, så att det ännu lite mer efterliknar ett stearinljus och förstärker julkänslan i sundet. Vi dämpar den vita belysningen på toppen för att skapa en veke och ge sken av att ljuslågan brinner ovanför toppen, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Øresundsbron.

Sedan 2017 har det varma ljuset på toppen av Øresundsbron skapats med hjälp av LED-armaturer som monterats runt pylontoppen. Den hemmabyggda adventskonstruktionen används också i år, men kompletteras av ljusdesign från Light Bureau och med hjälp av brons nya brobelysning.

– I år släcks adventsbelysningen redan den 23 december. Men i samma stund tänder vi upp för en ny julbelysning, för att fortsätta sprida ljus i regionen, säger John Alexander Sahlin.

Fakta:

  • LED-lamporna som används är aningen för vit-blå, så glaset har målats gul-orange för att ge det glödande och varmare uttrycket.
  • Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Lamporna är därmed riktade så att de inte ska störa flygtrafiken till och från Kastrups flygplats.
  • Varje pylontopp har 14 stycken 100W LED-spots. Förbrukningen är därmed 1,4 kWh per pylon i timmen. En kWh kostar cirka 70 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 2,80 DKK i timmen.
-Pressmeddelande från: Øresundsbron
Fotograf: Allan Toft/Øresundsbron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *