Nyheter skåne

Äppelfest i Kivik

september 28, 2016

”Äpplet, odlaren och traktorn M35”. Så heter motivet på årets äppeltavla som avtäcktes på första dagen av den 29:e Äppelmarknaden i Kivik som hölls 24 och 25 september.

För sjuttonde året har konstnären Emma Karp Lundström skapat den över hundra kvadratmeter stora äppeltavlan som avtäcktes under högtidliga former på lördags förmiddagen 24 september.

Motivet som är ett äppelfält handlar om ursprunget och vad äppelmarknaden verkligen går ut på.Tavlan består av 35.000 äpplen av de 12 sorterna Summerred, Discovery, Single Tillisch, Röd & Gul Gravenstein, Alice, James Grevie, Katja, Cox Pomona, Piros och Sunrise.

Lasse Kronér var konferencier under helgens två äppelmarknadsdagar.På scen underhöll Janne Bark med band , Rockis & Poppis , Kikki Danielsson och Danne Stråhed.

Priset årets Guldäpple har delats ut varje år sedan 1996 på Äppelmarknaden i Kivik. Utmärkelsen går till en person eller organisation som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld.I år gick det till Skådespelaren, komikern och författaren Hasse Alfredsson.

Hasse Alfredsson var själv inte på plats utan priset togs emot av sonen Tomas.

Juryns motivering löd:

”Årets pristagare har i decennier gett hela svenska folket såväl oändligt många ohejdbara skrattattacker som allvarsam samhällssatir, men alltid med underfundig humor som sitt adelsmärke. Pristagaren har dessutom skapat en filmikon och en hyllning till vårt oförstörda öppna landskap och våra äppelodlingar som aldrig kommer att överträffas”.

24september_2

24september_3

24september_4

24september_5

24september_6

24september_7

-Av: nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.