Årets Piratenpristagare 2021: Karin Brunk Holmqvist

Under måndagen 24 maj tillkännagavs 2021 års Piratenpristagare traditionsenligt i Vollsjö av Piratensällskapet.Årets piratenpris tilldelas författaren Karin Brunk Holmqvist som blir den 33:e prismottagaren som får priset.Prissumman är på 150.000 kronor.

– Den här dagen ska jag alltid minnas som en stor sol som tänds på den österlenska himlen. Och ett stort tack till juryn som vågat utse en gammal tant till pristagare sa Karin i sitt tal.

Hon har gett ut tolv romaner,de senaste utgivna på Bokfabriken.I höst är hon aktuell med Kyss Karlsson i nacken.

– Vi väldigt glada och stolta över Karin som länge förgyllt tillvaron med sina berättelser – ytterst välförtjänt, säger Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken i ett pressmeddelande.

Nils-Gunnar Snygg läste upp motiveringen:

”Med ett författarskap som genomsyras av humor, värme och medmänsklighet, och en stark anknytning till Piratens skånska landskap – inte minst Österlen – har årets pristagare blivit folkkär och läst som få andra. Med närmare två miljoner sålda böcker har hennes karriär gått med raketfart sedan den relativt sena debuten på 1990-talet. Med blick för de små detaljerna i allt delar hon också Piratens förkärlek för udda existenser och bortglömda platser. ”

Sedan 1989 har Piratenpriset deltats ut till kulturpersonligheter som verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland tidigare pristagare finns , Viveca Lärn, Kristina Lugn och Gösta Ekman.

Förra året gick priset till författaren Lina Wolff.

-Text och foto:Thomas Persson/nyheter7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *