Baldersskolan trea och Tottarps skola länsvinnare

Batterijakten 2017 är avgjord.Under nio veckor har fjärdeklassare runt om i Sverige tävlat om fina priser samtidigt som de gjort en stor insats för miljön och samlat in batterier.

I år var tävlingen indelad i tre deltävlingar: insamling, kreativitet och utbildning.I varje delmoment gäller det för klasserna att samla in så många poäng som möjligt.

Tävlingen anordnas av Håll Sverige Rent, VARTA och Clas Ohlson.Sammanlagt har 35 000 elever samlat in 126 ton batterier i årets tävling.

På tredje plats kom klass 4a på Baldersskolan i Staffanstorp på 410 poäng.Baldersskolans elever bakade batterikakor som såldes i utbyte mot batterier.Under utbildningsdelen fick eleverna lära sig batteriets historia och funktion och gjorde citron- och potatisbatterier och lyckats få en 1,8-voltslampa att lysa. Kakorna ingick i både insamling och kreativitet.För detta fick klassen 10 000 kr.

Utanför Staffanstorp i byn Tottarp ligger Tottarps skola.De blev länsvinnare i årets tävling och vann klassprenumeration på tidningen KamratPosten (KP) samt varsin Makeblock Robot för bästa kreativa bidrag.Klassen gjorde en rondellhund som de placerade i Hjärupsrondellen.

Segern i årets Batterijakten gick till klass fyra på Viktoriaskolan i Örebro på 501 poäng och vann 50 000 kronor till klasskassan och en exklusiv träff med den populära Youtube-gruppen IJustWantToBeCool.

Klassens kreativa bidrag bestod av Flashmobs på flera ställen i centrala Örebro.De delade ut egengjorda flygblad till förbipasserande som uppmuntrade till att återvinna batterier.
Se deras bidrag här: http://bit.ly/2o3oKw6

Juryns motivering:
“Med 278 insamlade kilon och många timmar av inhämtad kunskap i klassrummet lade klass 4 på Viktoriaskolan grunden till en framgångsrik batterijakt. Men det som i slutändan fällde avgörandet och tog dem till den absoluta toppen var klassens kreativa bidrag. Tack vare exemplariska förberedelser och ett informativt, sprudlande utförande blev klassen – i mycket hård konkurrens – juryns självklara favorit. Stort grattis till klass 4 på Viktoriaskolan – en klass full av stora miljöhjältar och fantastiska batterijägare!”

Grattis till segern,hur känns det? Hur firade ni idag?

-Det känns fantastiskt kul att vi vann! Eleverna har varit väldigt engagerade i Batterijakten, både i den del som handlade om att samla in batterier men även i de lektioner som vi har haft. Det som avgjorde att vi vann hela tävlingen var dock elevernas kreativa del av Batterijakten. Klassen bestämde sig för att de ville göra flashmobs inne i centrala Örebro samtidigt som ett antal elever delade ut egenhändigt tillverkade flygblad med budskap om att tänka på vår miljö och att vi behöver återvinna batterier på rätt sätt.Efter att vi skickat in vår film som visade vårt kreativa bidrag fick vi bara vänta och se hur det skulle gå. Till vår glädje blev vi en av de tio finalisterna!! Då blev det ännu mer pirr i magen hos oss alla, men vi vågade inte hoppas på att det skulle räcka hela vägen till första plats.I morse började dagen med en helt vanlig mattelektion, men när engelskalektionen skulle börja blev vi störda av att det knackade på dörren. In kom de tre killarna “I just wanna be cool” och deklarerade helt enkelt att den vanliga skoldagen var över för att klassen hade vunnit Batterijakten och nu skulle vi fira!!Det blev diplomutdelning och vi fick höra juryns motivering till vår vinst. Klassen fick motta vinstchecken på 50 000 kr och det bjöds på tårta till hela mellanstadiet. Naturligtvis var alla glada för att möta de tre “I just wanna be cool”-killarna och ta selfies också!Eftermiddagen avslutades med att vi fick ha en lektion som Maker Tour från Tekniska Museet i Stockholm höll i.En dag som vi helt enkelt sent kommer att glömma berättar Sara Stengård , lärare i klassen.

Victor Beer, Emil Beer och Joel Adolphsson i Youtube-trion IJustWantToBeCool kommenterar:

– Det krävs mod att stå upp och ta plats i det offentliga rummet. Detta mod anser vi att alla i klass 4 på Viktoriaskolan i Örebro har. De gick mot alla normer precis som Gandhi när de stod upp för de som de anser är rätt. Utöver det så framförde de en koreografi så perfekt att till och med balettakademin hade blivit avundsjuka.

Catharina Larsson, Verksamhetschef för skola på Håll Sverige Rent, säger:

– Under de fyra år som Batterijakten har anordnats har otroliga 900 ton batterier samlats in. Att vi i år också fått in hundratals kreativa förslag på hur vi kan bli bättre på att återvinna, bådar gott inför framtiden. Klass 4 på Viktoriaskolan utmärkte sig särskilt med sitt bidrag och står som värdiga vinnare av 2017 år Batterijakt.


-Av: nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *