Bildextra: Musikhjälpen i Lund

Efter sex dygn är elfte upplagan av Musikhjälpen slut.På söndagskvällen den 16 december kl 20.37 släpptes Musikhjälpens programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz ut ur glasburen på ”Kärlekens torg” i Lund.När sändningarna var över på söndagskvällen hade Musikhjälpen samlat in 50 550 204 kronor.

606 337 engagemang genomfördes runt om i Sverige till förmån för Musikhjälpens kamp för allas rätt att funka olika.

– Vi har sett ett enormt stort engagemang i år för allas rätt att funka olika. Vi är så otroligt imponerade och glada över att fler än någonsin tidigare i Musikhjälpens historia har bidragit med det de kan – det är precis vad Musikhjälpen handlar om, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen i ett pressmeddelande.

– Lund har varit fantastisk som värdstad, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen. Vi har haft massor av folk på torget dygnets alla timmar och det har varit otroligt många lokala engagemang, som inte bara fyllt torget utan skapat folkfest i hela stan. Vi har haft dansande poliser, bara en sån sak!  


Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna.

– Årets Musikhjälpen har varit den viktigaste någonsin – inte bara för allt enormt engagemang för allas rätt att funka olika, utan också för de viktiga samtal som alla deltagare har bidragit till att skapa runt om i landet. Det är samtal som har kraften att rasera murar, både här i Sverige och globalt, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen och fortsätter:

– Alla de bidrag som kommit in till Musikhjälpen kommer nu att omvandlas till operativ verksamhet som kommer att göra en stor skillnad för människor med funktionsnedsättning i fattiga länder. Vi har redan fått in 33 projektansökningar på inkluderande och riktade projekt inom bland annat utbildning, sjuk- och hälsovård och påverkansarbete.

– Årets tema har blivit en viktig tankeväckare för aktörer inom det internationella utvecklingssamarbetet. Människor med funktionsnedsättning utgör de allra mest sårbara och utsatta bland de fattigaste på jorden. Deras rättigheter måste säkerställas och vi visar att vi gemensamt kan göra en enorm skillnad i rätt riktning. Människor med funktionsnedsättning måste prioriteras inom biståndet i mycket större utsträckning än idag. Nu tar vi det vidare och fortsätter kämpa för en långsiktigt hållbar och rättvis situation!, avslutar Kristina Henschen.

Den mest önskade låten under veckan var “Shallow” med Lady Gaga och Bradley Cooper och den mest önskade artisten blev Queen.

”Mannen i den blå jackan i Musikhjälpen” eller Pontus Lövemark, som han egentligen heter har följt programmet under alla år.Han var på plats och följde Musikhjälpen för tionde året i rad.Första året var han inte på plats.Hans digitala bössa drog in 696 000 kr och hamnade på andra plats på topplistan.

Hur vill du sammanfatta dagarna i Lund och årets insamling?

-Dagarna i Lund har varit fantastiska . En stor grupp människor blev synliggjorda . Världens största och mest diskriminerade minoritet kom i rampljuset. 1 miljon människor!Jag jobbar själv med personer med olika grader av funktionsnedsättningar och känner extra starkt för årets tema. ”Alla har rätt att funka olika”! Jag träffade många vänliga Lundabor på torget. De frågade var jag bidde, vad jag tycket om årets tema m m.Några hämtade kaffe o varm soppa till mig. Två Lundabor bjöd hem mig till sin lägenhet bara två minuters promenadväg från Stortorget.  De ville värma mat åt mig på söndagskvällen. Men jag nöjde mig med lussekatter o kaffe. Maken o sonen , som suttit o tittat på Musikhjälpen på TV blev häpna när jag plötsligt klev in i deras vardagsrum. Vi pratade om temat och om mina hemtrakter , Göteborgstrakten.Lonesome Runners att hålla ett 24-timmars stafettlöpningsevenemang, där både vi löpare och andra skänker pengar till Musikhjälpens insamling genom Lonesome Runners-bössan. Foto: Thomas Persson

Scouterna från Scoutkåren Finn i Lund. Foto:Privat.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *