Branschdagar, bedömning av baggar och de bästa avelsdjuren på Mila 18–20 februari 2016

Mila_2

På onsdag flyttar ett drygt hundratal mjölk- och köttdjur in på Malmömässan i Hyllie. Under de följande tre mässdagarna kommer de att bedömas av internationella domare, som till sist också utser Best in Show bland köttdjuren och Supreme Champion bland mjölkdjuren. Nytt för i år är att bedömning även görs på baggar.

Torsdagen den 18 februari går startskottet för Milas satsning på branschdagar. Först ut är tema Nötkött. Det är ett samarbete med Sveriges Köttföretag och NAB. Dagen syftar till att öka svensk nötköttsproduktion. Under kommande mässdagar arrangeras även branschdagar inom gris, mjölk och får.

-Det är ett sätt för oss att skapa mervärde med ett besök på mässan, berättar Ann-Christin Pettersson, projektledare. Som lantbrukare har du kanske inte så många tillfällen där du har möjlighet att avsätta en dag för den här typen av aktiviteter. Nu kan man tex titta på bedömning av mjölkdjur på förmiddagen och sedan lyssna på värdefulla föredrag kopplade till din verksamhet under eftermiddagen. Däremellan kan man träffa relevanta utställare och titta på kommande investeringar eller underhållas av våra aktiviteter i hästarenan.

Bedömningen av baggar är den första i sitt slag i Sverige. Vanligtvis bedöms djur i samband med tex baggeauktioner, men inte som ett separat arrangemang. Vi är mycket spända och förväntansfulla inför lördagen bedömningar, säger Ann-Christin Pettersson. Initiativet togs av en stor texeluppfödare i Skåne. Samarbetet har resulterat i att 17 baggar från sex olika besättningar kommer bedömas i två klasser, yngre och äldre, av de holländska domarna Theodorus van Deijne och Patrick Lodewijk Gilles Haccou.

Lantbruksmässan Mila är en branschmässa som har arrangerats sedan 1964, men har sina rötter i Baltiska Utställningen. Kärnan i Mila är bedömningen av mjölk- och köttdjur, som är uppskattat och viktigt för djurägarna. På plats finns också närmare 150 utställande företag med produkter och tjänster för djurhållning och inomgård. Mässan arrangeras på Malmömässan i Hyllie. 18–20 februari är det premiär för den parallella konsumentmässan Gårdens Mat. Båda mässorna arrangeras av Numera Mässor AB.

-Pressmeddelande från: Numera Mässor AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *