Dags för årets Världens Barn-kampanj 2019

Den 23 september gick startskottet för kampanjen Världens Barn runt om i landet och pågår i två veckor.Temat är  ”Alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet.”Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och ett samarbete mellan SVT, SR, UR och fjorton svenska organisationer.

-”Det vi manifesterar tillsammans är viktigt. Barn drabbas alltid hårdast. Barnkonventionens efterlevnad måste stärkas.”, säger Kristina Henschen,generalsekreterare för Radiohjälpen . Just i år kommer därför ett viktigt fokus vara på barnkonventionen, det internationellt antagna regelverket för barns rättigheter, som fyller 30 år. Nästa år blir den svensk lag.

Kampanjen engagerar hela Sverige,stora som små.Företagare som privatpersoner och föreningar.

I början av september arrangerade nyheter7 en världens barndag i Staffanstorp lördagen den 7 september och lördagen den 28 september arrangerar nyheter7 en världens barndag till,denna gång i Ystad.

Sändningar i SVT

Fredagen 27 september sänds det första programmet, ”Startskottet”, som en del av kampanjen i tv-programmet Go’kväll kl 18.45 i SVT1. 

4 oktober direktsänder SVT tv-galan Tillsammans för Världens barn. Den leds av Marika Carlsson, Emma Molin, Josefin Johansson, Clara Henry, Beppe Starbrink, Micke Leijnegard, Erik Saade och Mats Nyström. Till deras hjälp finns barnen Sigrid och Leon.

Den 6 oktober kl 18.15 i SVT1 presenteras insamlingsresultatet i ”Världens Barn- Summeringen”. 

Fakta:

  • Var femte sekund dör ett barn, ofta av en sjukdom som går att förebygga, enligt WHO (2019).
  • Var femte barn går inte i skolan i världen. Av de som går i skolan är det många som aldrig lär sig läsa på grund av bland annat outbildade lärare eller bristande läromedel. Särskilt flickor diskrimineras. (Unicef).
  • Var sjätte barn i världen lever i områden som påverkas av krig, och det är fler än någonsin. (Rädda Barnen).
  • Sammanlagt samlade Världens Barn förra året (2018) in 86,7 miljoner kronor som resulterade i 42 internationella projekt inom hälsa, skola och trygghet.

>>Bildgalleri Världens barndag i Staffanstorp.

>>Program världens barndag i Ystad 28/9:

-Foto: Stina Hjelm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *