Fackelvandring på Valborgsmässoafton

På grund av den rådande coronapandemin och begränsningarna för evenemang blev Valborgsfirandet på Valborgsmässoafton annorlunda även i år.

För landets scouter är det en jätteviktig dag på året.Landets scoutkårer brukar tända hundratals eldar runt om i landet för att välkomna våren på Valborgsmässoafton. 

Scoutkårerna tvingas även i år tänka om och tänka nytt.

– Vi gör som scouter alltid gör, ställer om och anpassar oss efter rådande läge, säger Anna-Karin Hennig, generalsekreterare på Scouterna. Scouterna ska alltid vara en plats för barn och unga att vara sig själva, en plats där de känner trygghet och gemenskap. Därför är det extra viktigt att vår verksamhet inte ställs in i svåra tider. Detta trots att många scoutkårer tappat sina viktigaste inkomstkällor, inte minst under valborgfirandet.

Hyby Scoutkår i Klågerup gick på valborgsmässoafton kvällen kl 20 fackelvandring genom Klågerup för andra året i rad.

Scouterna fortsätter att växa för sjunde året i rad.Scoutrörelsen har vuxit under coronapandemin.I augusti fanns det 68 000 scouter i Sverige.Under 2020 växte scouterna med 3 000 personer-åtta nya medlemmar per dag.Nu är man uppe i 75 257 medlemmar.

-Vi har ökat med tre medlemmar under 2020 och har i nuläget 13 barn i kö till kåren. Det är både de som är i ålder till att börja som Bäverscout till hösten (Bäver är våra yngsta scouter) och även lite äldre barn som står i kö till de avdelningar som är fulla för tillfället berättar Pernilla Lindborg Adielsson som är ordförande i Hyby scoutkår.

 Att vara utomhus är populärare än någonsin och det bästa alternativet för många att kunna umgås på ett kul och smittsäkert sätt. Scouterna har ställt om istället för att ställa in.

– Vi har hållit öppet hela året. Och det är ännu viktigare nu än tidigare att jobba för barn och ungas välmående.  Många har drabbats hårt av att inte kunna gå till skolan, träffa vänner och röra på sig. Att barn och unga har en trygg plats för äventyr och kompisar är det verkliga bidraget i en tid då övriga samhället gungar, säger Anna-Karin Hennig, generalsekreterare på Scouterna och fortsätter:

– Jag tror att framgången beror på att vi är som bäst när det oväntade händer, det är det vi hela tiden tränar på. Att då visa handlingskraft, vara ihålliga och lösningsfokuserade har gett rekordresultat. Och att vi hela tiden har hållit öppet.

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *