Fjärdeklassare deltog i Schackfyran

Schackfyran_4

På självaste nationaldagen avgörs riksfinalen i Schackfyran i ABB Arena i Västerås.På plats där då finns några skånska skolor , bland annat Stora Hammars Skola i Höllviken och Brösarps Skola i Brösarp.

Varje år arrangerar Sveriges Schackförbund en tävling i schack bland landets fjärdeklassare.Schackfyran heter den och är Sveriges största schacktävling.De bäst placerade klasserna går vidare till riksfinalen.

Stora Hammars skola vann sin distriktsfinal i Lund den 11 april med 437 poäng.Både 2012 och 2013 vann skolans fyror regionfinalen i schackfyran.Elevernas framgångar beror bland annat på en brinnande eldsjäl när det gäller schack i undervisningen ,Ulf Sandberg som är lärare i trä- och metallslöjd samt även utbildad i schackdidaktik vid Malmö Högskola.

– Genom att spela schack utvecklar du din analytiska förmåga, ditt matematiska tänkande, ditt närminne och ditt arbetsminne. Och det har man nytta av i många sammanhang, förklarar Ulf Sandberg, som i samband med sin utbildning har låtit undersöka elevernas attityd till att spela schack på skoltid.

– Det visade sig att de allra flesta, både elever och föräldrar, tycker att detta är ett väldigt bra inslag i undervisningen, säger Ulf.

Brösarps Skola slutade trea med 431 poäng i sin distriktsfinal som avgjordes i Kristianstad den 16 april.Schack är en skolans profiler.Skolan har tidigare varit i final , 2011 och 2012 och blev då sexa respektive trea.

nyheter7.se besökte klassen som är en fyrfemma och elevernan berättade om senaste tidens schackbravader , att man trots felräkning av arrangörerna i kvaltävlingen i St Olof klarade poänggränsen och gick vidare till distriktsmästerskapet i Krisitanstad och hur det kändes när resultatet ropades upp och man fick reda på att man var vidare till finalen i Västerås.
I klassen som är en fyrfemma finns fem femmor som var hejarklack.

Schackfyran_5

Schackfyran_1

Schackfyran_2

Schackfyran_3

-Text och foto: Thomas Persson / nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *