Handboll och konst i samarbete

Under hösten 2019 deltog 7 000 skånska barn på 80 skolor i 20 kommuner i Lilla EM som är ett sidoprojekt till EM-mästerskapet i handboll 2020 som just nu pågår i Sverige och Malmö.Malmö stad tog initiativ till Lilla EM.Syftet var att tillsammans med föreningslivet erbjuda barn i hela Skåne att spela handboll under en halv eller heldag.

Tre klasser lottades fram som vann en heldag i Malmö måndagen den 13 januari i Baltiska Hallen. Emanuelskolan från Sjöbo samt två skolor från Malmö.

Nyheter7 fick åka med Emanuelskolan och vara med dem under hela dagen.Från Emanuelskolan deltog 100 treor och fyror. Eleverna fick åka buss både dit och hem.

I Baltiska hallen fanns 4 stationer med olika aktiviteter,bland annat minihandboll och sumobrottning.Eleverna blev under dagen bjudna på mat som bestod av pasta och köttfärssås.Dagen som inleddes vid 10-tiden avslutades kl 16 med uppträdde av artisten Pidde P.Efteråt blev det vidare transport till Malmö arena för en del av klasserna för att se en av måndagens Em-matcher , Island-Ryssland.

I Malmö Arena spelas Grupp E med de regerande världsmästarna Danmark,Ungern,Island och Ryssland samt huvudrunda 2.I huvudrundan avgörs det vilka lag som går till finalhelgen i Tele2 Arena i Stockholm. 

I samband med Lilla-Em har 250 elever på olika skolor i Skåne deltagit i konst- och idrottsworkshop och fått skapa konst på temat rörelse under ledning av Konstnärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg från Muralcentralen,en ideell organisation som arbetar med kollektiva muralmålningar med barn och unga.

-Det har varit helt underbart att jobba med eleverna. Vår konstnärliga utmaning, att hitta en röd tråd mellan handboll och konst, var inte helt enkel. Vi valde dock att fokusera på ordet “Rörelse” med allt vad det innebär (förflyttning, organisation, spring och energi …) de tecknings-övningar vi jobbat med är sk uppvärmningsövningar. Liksom inför en match, för att inte skada sig, behöver man värma upp innan man ska teckna.Vi trodde att detta skulle bli knepigt att förklara för eleverna – men de fattade direkt vad det handlade om och var med på alla övningarna. Några fick vara modeller som skulle posera som handbollsspelare, andra fick teckna av dem. Sen byttes man åt berättar Björn Carnemalm.

Det är Event in Skåne och Moderna Museet Malmö i samarbete med Skånes Handbollsförbunds satsning Lilla EM som står bakom projektet.

Resultatet blev världens första kollektiva LED-konstverk “Art in Motion”.

LED-konstverket hade premiär på onsdagskvällen den 15 januari under Danmarks match mot Ryssland.Resultatet visades på arenan i form av 250 linjeteckningar som dansar fram på led-slingan som går runt hela lokalen. Det hela dokumenterades i en film, som samtidigt visades på den gigantiska jumbotronen.

Målet har varit att visa hur idrott och kreativt skapande ökar barns livskvalitet.

– Det här är ett lysande exempel på hur man låter ett europamästerskap bli en plattform för barn och ungas kreativitet, möten och oväntade samarbeten som lever vidare och sätter spår för framtida generationer, säger Krister Bergström, VD för Handbolls-EM 2020.

– Inom både kultur och idrott handlar det om att hitta strategier och söka kreativa lösningar. Vi vill medverka till att barn och unga ska känna engagemang och delaktighet. Att ingå i ett sammanhang där både idrottsrörelsen och konstvärlden medverkar till en hållbar framtid och ser vinster är fantastiskt spännande, säger Iris Müller-Westerman, chef för Moderna Museet Malmö

– Nu tar vi nästa steg i att bygga Skåne som en hållbar eventdestination genom att låta kultur och idrott mötas. Handboll är kultur i Skåne och nu får vi möjlighet att stärka intresset för mästerskapet nationellt och internationellt, säger Pehr Palm, VD för Event in Skåne.

234 teckningar som bildar grunden till LED-konstverket “Art in motion” samt filmdokumentation från processen visas i en utställning på Moderna Museet i Malmö fram tills den 2 februari.

Den 15 januari var det pressvisning.Några av eleverna som varit med och skapat konstverket var då på plats , Emma Jakobsson, Stella Svensson, Nicole Norén och Ellen Magnusson  i fyran på Risebergaskolan.Lördagen den 18 januari var det vernissage.

-Bildspel: Foto:Thomas Persson

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto:Pressbild.
Foto:Moderna museet.
Foto:Pressbild.
Foto:Moderna museet.

-Av: nyheter7


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *