Idrottsungdomar städar stränder

Lördagen den 10 april drog kampanjen “Städa Kust 2021” igång,för tolfte året i rad.Deltar gör idrottsungdomar som mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka längs Sveriges kust från skräp.

Bakom kampanjen står organisationen Städa Sverige.

– Det är en mycket viktig insats de städande ungdomarna gör. Situationen längs den svenska kusten och speciellt västkusten är svår, med stora mängder skräp som flyter i land och blandas med det skräp som lämnas kvar av besökande. Under de år som Städa Kust funnits har enorma mängder samlats in, men behovet tar tyvärr aldrig slut, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Kampanjen inleddes i helgen med kuststräckan Strömstad-Ängelholm. Därefter fortsätter städningen under våren och sommaren längs kusten och avslutas i september under International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag.

– Efter ett år när cuper, event och försäljningar av olika saker har ställts in är många idrottsklubbars kassor ansträngda och intresset att delta större än vanligt. Dessutom är det många som tycker att det är ett utmärkt tillfälle att göra samhällsnytta och städa i sin närmiljö samtidigt som det ger ungdomarna god miljöutbildning, säger projektledaren Mårten Heslyk.

Under förra årets premiär fylldes totalt 1 697 gula Städa Sverige-säckar. I år väntas rekordmycket skräp samlas in längs våra kuststräckor.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sverige med städning i 175 kommuner, 24 299 gula säckar med skräp, 6,9 miljoner kronor tillbaka till idrotten och totalt 18 717 städande idrottsungdomar.

En av de skånska föreningarna som är med och deltar i kampanjen i år är Änhelholmsklubben GK Engelholmsgymnasternas juniortrupp.

Utrustade med sopsäckar, västar och handskar begav sig gymnasterna ut för att städa längs en 4 km lång sträcka längs Skäldervikens strand.Tjejerna tyckte att det vara kul att göra en aktivitet med laget och samtidigt en insats för miljön och roligt att träffas i ett sammanhang utanför träningen.

Skor, plast, mycket fimpar och konstiga saker som en cykelhjälm och gammalt rostigt ankare fylldes de gula säckarna med.

På plats vid gymnasternas städning fanns SVT Nyheter Helsingborg för ett reportage.

-Av: nyheter7.
-Foto: GK Engelholmsgymnasterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *