Rastaktiviteter förebygger konflikter

bild_1289

Elevassistent Mikael Mårtensson på Holmaskolan i Malmö brinner för rasterna.Han är rastaktivist och håller i planerade rastaktiviteter på skolan nästan varje rast.Både på 10-rasten och lunchrasten.

-Jag har jobbat mycket med rasterna så de blir bra och med så få konflikter som möjligt .Genom att aktivera barnen slipper man konflikter och de går in med en go känsla till lektionen.Det är en skola med nästan enbart barn med föräldrar från andra länder.Ofta har de upplevt begränsat jämfört mot “vanliga svenska barn”. Många har upplevt hemska saker som krig m.m berättar Mikael.

Elever från olika klasser deltar och möts över gränserna i lekarna.Alla får vara med men det är inget måste.

Skolgårdsbingo , alla tar , springtävling , ta vanten och Limbo är exempel på lekar som man har på rasterna.

-50% utav all mobbing sker på raster och därför är vuxnas ögon och öron viktiga på rasterna.Viktigt också att man försöker “se barnen” , byta några ord med dom .Vara med på lekar och styra upp när det börjar gå fel .20% utav skoltiden är rast och den är oplanerad på de flesta skolor .Konflikter finns fortfarande men de är betydligt mindre sedan jag började för 3,5 år sedan på skolan .Den vinner som har roligast är mitt måtto berättar Mikael.

bild_1290

-Text och foto: Thomas Persson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *