Sportlovsdags

 Februari betyder sportlov.Vecka 8 var det sportlov i Skåne.Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de så kallade kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna.

En gammal dansk-skånsk sed var en av sportlovsaktiviteterna i Simrishamn på sportlovets första dag .Ett 10-tal barn hade vid 15-tiden samlats vid kyrkan där Österlen Museum ordnade ”Slå katten ur tunnan”.Leken som förr ofta förekom under fastan härstammar från den tid då Sverige var katolskt och Skåne tillhörde Danmark.

Förr hade man en levande katt i tunnan men numera har man bytt ut katten mot godis som trillar ner när tunnan gått sönder.Den som slog det avgörande slaget utnämndes till kattakung eller kattadrottning.

De deltagande barnen fick slå ett slag åt gången och sen ställa sig sist i kön.Efter ca tio minuter var det dags för 9-åriga Tilde att slå på tunnan ännu en gång.Ett slag som gjorde att tunnan gick i sönder och godis föll ut och Tilde utsågs till kattadrottning 2018.

Fritid Österlen i Simrishamn hade flera sportlovsaktiviteter under veckan , bland annat afrikans dans med Jimmy Touré och dansarna Aisha Camara och Safi Bangoura från gruppen Africaine Noir,från västafrikanska republiken Guinea.

Frank Madsen från Malmö reptilcenter besökte under sportlovsveckan Sjöbo bibliotek.Med sig dit hade han allt från kackerlackor till spindlar, skorpion, ödlor, sköldpadda, krokodilunge och förstås – ormar.Många sportlovslediga barn fanns på plats och ville lära känna de rysliga reptilerna , bland annat Isabell Karlsson som fick ha en skäggagam på axeln och en majsorm kring halsen och Ludwig Johansson fick en kackerlacka på sin rygg och en orm runt halsen.

På onsdagskvällen den 21 februari avgjordes Ung talang i Skurups Sparbank Arena.11 bidrag hade tagit sig vidare till finalen från audition tidigare under dagen.Tävlingen som i år firade 15-årsjublieum var indelad i tre kategorier: sång yngre och äldre samt dans.

Den yngre sångkategorin vanns av:Lovis Pettersson
Den en äldre sångkategorin vanns av:Linnea Bergendahl
Danskategorin vanns av:Matteo Andersson


Under helgen den 24-25 februari fylldes Korsvadshallen i Simrishamn av hoppborgar och  skuttiga barn.På plats i hallen fanns Hoppborgskul som turnerar runt i Skåne med sina hoppborgar under sportlovet. På sommaren sätter man upp hoppborgarna på campingplatser bland annat.

-Av: nyheter7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *