Sveriges största solcellspark invigd i Sjöbo

Fram till torsdagen var Göteborgs Nya Solevi den största solcellsparken i landet med 20 000 solpaneler.

Torsdagen den 13 juni invigdes en ny utanför Sjöbo och som nu är Sveriges största solcellspark.

På en yta av ungefär 16 fotbollsplaner har de 21 800 solpanelerna satts upp. Tusen fler än den andra anläggningen i Säve utanför Göteborg.

– Solceller är en förutsättning för hållbar energiproduktion. Vi ser positivt på att en park byggs här med allt vad det innebär för utvecklingen för hållbar energi och de arbetstillfällen som kan skapas i kommunen, säger Magnus Weberg, kommunalråd.

Hela anläggningen har kostat omkring 40 miljoner kronor att bygga.Bakom satsningen står Svea Solar tillsammans med markägaren Karl-Axel Dahlgren och investeraren Leif Johansson.

På plats vid invigningen fanns bland annat Länsstyrelsens miljödirektör i Skåne Annelie Johansson, Svea Solars vd Erik Martinson och Sparbanken Skånes bankchef Johan Fjelkner.

Anläggningen har fått namnet Sparbanken Skånes solcellspark och banken är första kund och kommer att  köpa en tredjedel av den el som produceras.

– Omställningen till förnybara energikällor är något vi alla måste jobba med. Men det unika med Sparbanken Skånes Solcellspark är inte tekniken, utan att det är alltigenom privata aktörer som står bakom en solcellssatsning i denna storlek, säger Erik Martinson på Svea Solar i ett pressmeddelande.

– Detta handlar inte bara om en hållbar miljö, utan även om fortsatt tillväxt och utveckling i vår region. Närproducerad el kommer att bli viktigare framöver och vi vill vara med och bidra till att säkerställa tillgången till hållbar energi här i Skåne. Det är en investering i framtiden på flera plan, säger Johan Fjelkner på Sparbanken Skåne i ett pressmeddelande.

Live-published photos and videos via Shootitlive

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *