Världens stränder städades av ungdomar

Lördagen den 21 september var det International Coastal Cleanup Day – Strandens dag.Ungdomar över hela världen gav sig ut för att plocka skräp.

I Sverige är det miljöorganisationen Städa Sverige och Pantamera som står bakom initiativet.Flera föreningar runt om i Sverige gav sig ut för att städa.83 föreningar från Haparanda i norr till Ystad i söder deltog i lördagens städning som genomfördes för nionde året.

 I Skåne deltog nio föreningar , bland annat simklubben Lödde SK från Löddeköpinge.

13 barn och 10 vuxna från klubben deltog i städningen som skedde kring de södra delarna av Kävlingeån.Bland annat hittade man ett badkar , byggmaterial ,  färgburkar och aluminiumplåtar.

Städningarna under Strandens Dag är en del av initiativet #Städamera. Sedan starten av #Städamera har 26 866 ungdomar deltagit och de har tillsammans samlat in 443 ton skräp.

Skräpet som samlas in sorteras och kategoriseras. Under förra årets städningar samlade man internationellt in totalt 5,7 miljoner cigarettfimpar, 3,72 miljoner matförpackningar och 3,66 miljoner sugrör. I Sverige är också tobak det mest frekventa skräpet, följt av matförpackningar och plastpåsar. Men allt skräp som samlas upp på de svenska stränderna kommer inte från Sverige.

– På den svenska västkusten uppskattar vi att hela 80% av det skräp som samlas in är utländskt och har flutit i land på svenska stränder. På övriga kuststräckor är andelen svenskt skräp betydligt högre, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige i ett pressmeddelande.

– Det är underbart att se att så många ungdomar, både i Sverige och i världen, förstår hur viktigt det är att vi tar hand om vår natur. Den insats de gör bidrar till en ökad medvetenhet kring miljöfrågor och vikten av återvinning hos både dem själva, deras kompisar och andra människor i deras närhet, säger Lil Berger, marknadsförare Pantamera i ett pressmeddelande.

Statistik från 2018.

-Av: Thomas Persson/nyheter7 , Foto:Privat


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *