Vi i femman drar igång

Den 19 januari skulle den klassiska tävlingen för femteklassare Vi i femman dragit igång med lokala tävlingar i Sveriges Radio men de valde att skjuta upp tävlingen på grund av det allvarliga smittläget av pandemin.Men nu tre månader senare är det dags att dra igång tävlingen.

Istället för att ställa in ställde man om och klasserna kommer inte till radiostudion i år utan tävlar från sina respektive skolor.Första kvartsfinalen äger rum tisdag 13 april.De lokala finalerna äger rum 4 maj.

–  Det blir en annorlunda och utmanande tävling i år men vi är glada över att vi kan genomföra den, säger Niclas Albertsson, projektledare Vi i femman.

Klasserna har nu fått extra tid på att plugga , bland annat Klass 5 på Friskolan Boken i Blentarp som laddar för sin kvartsfinal i P4 Radio Malmöhus den 15 april då de möter klass 5A från Barsebäcks Montessoriskola.

-Det är kul och det är roligt att vår klass gick vidare berättar klassens representanter August Härwell, Otto Brandsten, Elina Tamminen och Sanne Scholten som hoppas att det kommer geografi frågor och inte så svåra mattefrågor i tävlingen.

Otto Brandsten och Elina Tamminen ska representera klassen i radio och Sanne Scholten och August Härwell är reserver.So,matte,no,svenska,bild,engelska och slöjd är favoritämnen för eleverna.

– Årets frågor är både kluriga och lite oväntade med alltifrån populärkultur och trender till klassisk faktakunskap. Jag hoppas att alla kommer få chansen att glänsa med sina specialkunskaper men också få lära sig något nytt, säger frågemakaren Daniel Stjärna.

Inför tävlingen kommer eleverna att förbereda sig genom att se mer på nyheter , bland annat Lilla aktuellt och prata om vad som händer just nu i Sverige och världen.samt genom classroom där läraren lagt in länkar till olika ämnen.

Totalt deltog 2903 klasser i uttagningen-59 198 femteklassare vilket är en ökning med drygt 6 718  elever sedan förra året. 

– Att över 59 000 elever gjort uttagningen  är fantastiskt och visar att Vi i femman fortfarande lockar massvis av femteklassare, säger Niclas Albertsson, projektledare för Vi i femman på Sveriges Radio.

Tävlingarna sänds i P4 kl. 17.00-18.00:

Tisdag 13 april: lokal kvartsfinal 1

Torsdag 15 april: lokal kvartsfinal 2

Tisdag 20 april: lokal kvartsfinal 3

Torsdag 22 april: lokal kvartsfinal 4

Tisdag 27 april: lokal semifinal 1

Torsdag 29 april: lokal semifinal 2

Tisdag 4 maj: lokala finaler

Onsdagen 2 juni: Riksfinal

Om Vi i femman:

”Vi i Femman” är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963 och 1970 började även SVT sända programmet.

-Av: nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *