114:e majblomman presenterad

2021-års majblomma är presenterad.Majblomman har kommit i ny färg varje år sedan 1907.

Årets majblomma går i djurens tecken.I år är den zebra- och tigerrandig och är designad av tre barn , Axel 13, Hana 10 och Mohammed 12.

Blomman avtäcktes vid en spektakulär webbsändning hos TV4 under torsdagsförmiddagen 28 januari.

– Jag tycker att den nya majblomman blev jättefin! Den påminner mig om djurens värld, säger Hana Bozickovic som bor i Uppsala. Hana fick chansen att bli designer genom Majblommans app, precis som Mohammed Tepeku från Göteborg och Axel Viken från Lindome. Genom digitala möten har gruppen samarbetat sedan i somras.

– Det passar väldigt bra att barn är med här i stället för att bara vuxna bestämmer. Majblomman är ju en barnrättsorganisation, säger Axel.

Årets majblommeförsäljning startar 15 april. Då kommer barn och unga över hela landet att sälja 2020 års majblommor i egna webshopar, som enkelt kan startas och följas i Majblommans app. 2021 års majblomma är virtuell och köps digitalt genom insamlingar som vuxna och företag kan starta.

– I år är det viktigare än någonsin att köpa majblommor och samtidigt har det aldrig varit så enkelt att delta. Det känns spännande att planera för en insamling som gör att alla kan vara med i. Barn och unga står som vanligt i centrum och säljer 2020 års fysiska blomma via individuella webbutiker. 2021 års blomma säljs digitalt av privatpersoner och företag som vill starta egna insamlingar för majblomman säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande.

Majblommans konstnär 2021 presenterades också under torsdagen , 12-åriga Hamdha Faiz från Härnösand.Hon är Majblommans yngsta konstnär någonsin.Hennes motiv är fullt av färg.

– Ja! Mest handlar bilden om glädje, olikheter och frihet. Jag vill visa att alla barn ska få vara fria och leva sina egna liv. Fågeln är den där friheten, och barnen som sitter på fågelns rygg är glada. Alla färgerna i bakgrunden visar barnens olikheter, säger Hamdha.

-Av: nyheter7.se
-Foto: Rasmus Brandin och Elina Berg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *