Digital insamling till Majblomman under våren

Torsdagen den 16 januari presenterades ett säkert vårtecken.Årets majblomma 2020.Majblommans färger avslöjades inför en taggad publik på Ulriksdalsskolans fritidshem i Solna.

Försäljningen skulle starta den 23 april och pågå under två veckor men så blir det inte i år på grund av coronapandemin.Försäljningen flyttas fram till efter sommaren.Istället kommer det att bli en digital insamling för att motverka barnfattigdom.

-Det är ett drastiskt beslut att flytta fram barnens försäljning av majblommor men det är det enda alternativet i denna situation. Nu ber vi alla som kan att bidra till Majblommans verksamhet på andra sätt. Det är jätteviktigt att Majblomman kan dela ut ekonomiskt stöd till barn inför sommaren. Behoven är som störst just då berättar Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande.

För första gången på 113 år kommer det inte vara några barn ute som säljer årets majblomma.

Den digitala Insamlingen startar den 23 april.På sidan swish.majblomman.se kan man starta en egen insamling.Insamlingen håller på till den 13 maj och alla intäkter kommer att delas ut i ekonomiskt stöd till barn lokalt och användas för att stärka barns rättigheter nationellt.

– Det känns så klart tungt att barnen måste vänta till i höst med att sälja majblommor och att vi tvingas bryta en 113-årig tradition. Men vi måste göra vad vi kan för att hindra smittspridning. Samtidigt vägrar vi att bara ge upp, även om tiden för att ställa om är knapp. För att barn i Sverige ska får det de har rätt till ger vi alla möjlighet att starta en egen insamling för Majblomman.Barnen är Majblommans viktigaste ambassadörer. Vi hoppas att deras röster ska påverka fler vuxna att förstå hur viktigt det är att motverka barnfattigdomen i Sverige, och sprida barnens digitala insamlingar för Majblomman säger Tove Lindahl Greve.

Barngrupper får behålla 20% av förtjänsten. Privatpersoner och företag skänker alla insamlade medel till Majblomman. Läs mer och skapa en insamling på swish.majblomman.se.

Foto Alma Vestlund.

Varje år får blomman nya färger, och det är barnen som bestämmer hur den ska se ut.

Likt barnkonventionen är årets majblomma brännhet.Årets majblomma är i färgerna orange, röd och rosa.Kronblad i brandgult och rosa samt gult i mitten.För designen står 12-åriga Elin Eisele från Alingsås. Hennes design valdes ut bland över 30 000 andra bidrag.

-Ja, jag blev faktiskt helt chockad. Jag tyckte ju att blomman blev fin, men att jag skulle vinna trodde jag aldrig. Mamma och pappa berättade det precis när jullovet hade börjat, så att jag skulle slippa hålla det hemligt jättelänge i skolan.Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa Majblomman, säger Elin.

Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve håller med:

-Ja, de heta färgerna på årets majblomma signalerar att barns rättigheter är en brännande fråga. Ekonomisk ojämlikhet bland barn kan precis som en okontrollerad eld orsaka förödelse för både individ och samhälle. Elin har verkligen fångat angelägenheten i Majblommans fråga på ett träffande sätt i årets design.

Foto: Anna Ledin Wirén

Varje år målas också en affisch till majblomman och årets konstnär heter Joel Peries, 14 år från Kista.Joel har målat ett färgsprakande naturmotiv i olja, och är peppad på att jobba för barns rättigheter det kommande året:

-Ja, barnkonventionen säger att vi ska sträva efter ett rättvist samhälle för alla barn. Den gör Majblomman starkare. Barn-konventionen hjälper till och det gäller att inte ge upp säger Joel.

-Jag blir inspirerad av alla färger i naturen men min tavla är en fantasi där det är vår, sommar och höst samtidigt. Alla blommor på marken står för att Majblomman ger barn möjligheter, säger Joel.

Att måla för Majblomman är en tradition som startade med självaste Carl Larsson, år 1912. Över tid har många svenska konstnärer bidragit, och sedan 2018 går uppdraget till talanger under 18 år.

Hemsida insamling: swish.majblomman.se

-AV:Nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *