Enskede skola vann Vi i femman

Lördagen den 9 mars var det dags för Riksfinalen av Vi i femman 2019.

I år deltog 52 000 elever från hela landet i uttagningsprovet under hösten förra året. 200 klasser tog sig vidare till radiotävlingarna i Sveriges radios 25 lokala P4-kanaler.

Under 4 veckor  i januari har åtta femteklassare i varje P4-område i Sverige tävlat om att bli lokala mästare. På tisdagskvällen 5 februari var det dags för lokala finaler.

Bland de tjugofem vinnarlagen så gick tre lag vidare till Riksfinalen den 9 mars som i år sändes samtidigt i SVT och Sveriges radio.Vinnarlagen blev Lackarebäcksskolan 5B från P4 Göteborg , Nåntunaskolan klass 5A från P4 Uppland och Enskede skola klass 5D från P4 Stockholm.

Programledare för riksfinalen var Malin Olsson.

Finalen började med 5 snabbfrågor som följdes av tre a och b-frågor samt klassfråga.I halvtid var det jämt mellan lagen.Enskede skola ledde med 13 poäng , Nåntunaskolan tvåa med 12 poöng och Lackarebäcksskolan på 10 poäng vilket betydde att Lackarebäcksskolan fick lämna finalen efter halvtid.

Finalen fortsatte sedan med 10 st ja och nej-frågor , tre stycken a och b-frågor och fem stycken snabbfrågor.Efter detta ledde Enskede skola med 34 poäng mot Nåntunaskolan 21 poäng innan finalen avslutades med stegen som i radiotävlingarna.

I stegen var man ute efter ett grundämne.Nåntunaskolan tryckte på sex poäng och Enskede skola på 4 poäng.Båda lagen svarade grundämnet kol vilket var rätt vilket betydde en slutställning på 37 poäng till Nåntunaskolan och med en poäng , 38 poäng till Enskede skola som därmed blev Sverigemästare i ”Vi i femman” 2019.Hanna Wetterqvist och Valdemar Holmqvist tävlade för Enskede skola.

Vi i femman startade i Sveriges Radio redan 1963 och SVT började sända tävlingarna 1970.

-Text: nyheter7
-Foto: Henrik Crona /SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *