Höstmarknad på Astrid Lindgrens Värld

DSC_1077

Höstlovsöppet med höstmarknad under nio dagar under höstlovet avslutade årets säsong i Astrid Lindgrens Värld.nyheter7.se gjorde ett besök i parken lördagen den 31 oktober då det också var hallowen och alla helgons dag.

Ett 90-tal utställare fanns på plats runt om i parken.Några skånska utställare fanns på plats , bland annat Osthuset som har butik i Lund och Malmö och Maria Jorquera från Osby som bland annat sålde mössor med seriemotiv.

Allt var inte igång som under högsäsong men Pippi , Emil och Rasmus på luffen var på plats och gav föreställning , dansade och sjöng.

På lördagseftermiddagen delades 2015-års Astrid Lindgren-Stipendium på 30 000 kr ut.Det gick i år till Martin Widmark, barn- och ungdomsförfattare , lärare och initiativtagare till projektet “En läsande klass”.Martin har bland annat skrivit bokserien LasseMajas Detektivbyrå.År 2000 skrev Martin Widmark sin första bok , Att fånga en tiger, tillsammans med Joakim Lindengren. Sedan dess har han skrivit ett sjuttiotal böcker.

– Vilken fantastisk ära att få motta detta stipendium, säger Martin Widmark Ingen har gjort så mycket för svensk barnkultur som Astrid Lindgren och ALV håller hennes litterära arv vid liv på ett imponerande sätt. Värdigt, lekfullt och fullt av kärlek. Stipendiepengarna går rakt in i Förskolebiblioteket. Ett projekt vars mål är att förse varje förskola i landet med ett eget litet bibliotek!

Motivering till årets stipendiat:
För att han med sina egna böcker, t ex de om Lasse Majas detektivbyrå, har gett så många barn roliga och spännande läsupplevelser. Han har dessutom genom sitt projekt En läsande klass, envist och ihärdigt, arbetat för att öka barns läsförmåga och intresse för böcker. Liksom Astrid Lindgren har han förstått hur viktiga bra berättelser och fantasi är för att barn skall kunna leva ett gott liv.

Rekordmånga besökte parken under höstlovsveckan , 33 243 besökare vilket är 2 000 fler än 2014. I år hade man satsat på en större höstmarknad med fler utställare och lite nytt utbud.

– Bästa höstmarknaden någonsin säger VD Joacim Johansson.

Sammanlagt har närmare 430 000 människor besökt parken under årets säsong.Nästa år , den 17 juni 2016 öppnas en ny miljö för berättelsen om Bröderna Lejonhjärta. Ett  10 000 m2 bestående av två miljöer , Törnrosdalen och Körsbärsdalen.

-Med den här investeringen, den näst största i Astrid Lindgrens Världs historia, så fortsätter vi arbetet med att utveckla miljöerna för lek och teater, säger Joacim Johansson, vd Astrid Lindgrens Värld. Upplevelsen i Bröderna Lejonhjärta-miljön blir mer spännande jämfört med de övriga i parken och vänder sig till de lite större barnen, avslutar Joacim.

DSC_1043

Osthuset med butik i Malmö och Lund på plats på höstmarknaden.

DSC_1052

Musik och dans.

DSC_1113

Glasblåsare Gunne Brandstedt visar popcorn-trickset.

DSC_1125

DSC_1100

DSC_1074

Martin_2

-Av: nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *