Kolmårdens Djurpark 50 år

DSC_7292a

Ungefär en halv miljon personer kommer till Kolmårdens Djurpark varje år.Kolmården är nordens största djurpark och firar 50 år i år.Det firas med en helt ny Bamsevärld på 20 000 kvadratmeter, en investering på cirka 80 miljoner kronor.

Parken byggdes efter en idé av Ulf Svensson.31 augusti 1964 tog dåvarande landshövding Per Eckerberg första spadtaget.Den 27 maj 1965 invigdes Kolmårdens Djurpark. Området var då 1,25 km² stort och det fanns 210 djur av olika arter.

– Milstolparna har varit många sedan invigningen 1965. Den viktigaste var såklart att vi öppnade över huvudtaget den 27 maj för 50 år sedan. Det var en unik och modig idé som stack ut rejält på den tiden. Stora ytor, läcker design och unikt läge gav förutsättningar att göra parken till något väldigt annorlunda, säger Mats Olsson VD på Kolmården i ett presmeddelande.

Barnen står i fokus för Kolmårdens jubileumsår.Årets nyhet är Bamses Värld.Där kan barnen träffa Bamse och hans vänner, leka och se teater samt åka berg- och dalbanan Godiståget, åka Bamses båt Viktoria, köra omkring i Skalmans bilar och åka runt i en karusell med dunderhonungsburkar.

– Vi är både stolta och förväntansfulla. Med årets nyhet har vi har valt att fokusera på Kolmårdens verkliga favoritgäster, det vill säga barnen. Projektet Bamses Värld har innehållit mycket lekfullhet, hjärta och kreativitet — därför ska det bli otroligt roligt att nu få hälsa nya och äldre generationer gäster välkomna till årets säsong, säger Mattias Zingmark marknadschef på Kolmården.

I Lo-huset, som ligger strax efter huvudentrén finns en utställning om Kolmårdens första 50 år.

50-årsjubilerande Kolmårdens Djurpark står också  som motiv i årets kaktusplantering i Carl Johans park i Norrköping.Kaktusplanteringen i Carl Johans park är en återkommande tradition från år 1926. Planteringen är Sveriges äldsta motivgrupp och har ett nytt motiv varje år. Den består av 25 000 växter som planteras ut från maj för att invigas i juni.

Kolmården har även fått utmärkel­sen ”Bästa djurpark i Norden 2015” i Stora Barnsemesterpriset 2015

DSC_7292d

DSC_7529
Safari: Den 2,6 kilometer långa linbanan är Kolmårdens största satsning någonsin. Banans längd är 2 638 meter och tar cirka 30 minuter att åka. Safari går som lägst 2,5 meter över marken och som högst 20 meter. Den har 78 stycken gondoler och tar runt mer än 1 200 personer i timmen med 8 personer per gondol.

 

DSC_7441
Nya Bamses Värld.
DSC_7439
Bamses hus.
DSC_7414
Schimpansernas nya uteanläggning har utökats och är nu ca dubbelt så stor jämfört med vad den var tidigare.
DSC_7395
Under 2016 skall Kolmårdens djurparks berg- och dalbanesatsning Wildfire stå klar enligt planerna.
DSC_7292c
Silvy Bohlin (t.v) som är pressansvarig har jobbat på Kolmården i 48 av parkens 50 år.Här ses hon tillsammans med mormor till undertecknad.

 

>> Bilder Kolmårdens Djurpark

-Av: Thomas Persson / nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.