Konstnären Lisbeth Boholm har målat 2016 års två Vasaloppsmotiv

twpoyiwjylc2pev6rgph

Ifjol inledde Vasaloppet en ny tradition där svenska konstnärer bjuds in att tävla om att skapa de årliga Vasaloppsmotiven. Vid torsdagens pressvisning i Zornmuseets lokaler i Mora avtäcktes vinnande Lisbeth Boholms två verk som nu blir officiella motiv för Vasaloppets vinter- respektive sommararrangemang under 2016. 

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för de folkkära arrangemangen och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt från år till år, men numera inbjuds svenska konstnärer att tävla om uppdraget. Det gångna årets två Vasaloppsmotiv skapades av konstnären Fredrik Lindqvist.

Av de fyra inbjudna konstnärernas verk har Vasaloppets jury för 2016 valt Lisbeth Boholms två verk ”Winter Tracks” och ”Summer Motion”. Motiven avtäcktes under torsdagseftermiddagen på Café Zorn i Zornmuseets lokaler i Mora och kommer nu att sätta sin prägel på Vasaloppets vinter- och sommararrangemang 2016.

Juryns motivering: “Lisbeth Boholm skildrar, i sina målningar, både Vasaloppets själ och landskapets skiftningar från vinter till sommar på den karaktäristiska sträckan mellan Sälen och Mora.”

– Vasaloppet är något man vuxit upp med, lika självklar som andra årliga traditioner. Jag har åkt mycket skidor när jag var yngre och sprungit. Det finns något gemensamt mellan arbetet i ateljén och långa distanser i skogen; den monotona uthålligheten. Jag har försökt gestalta folkrörelsen och massan; samt den individuella ansträngningen och upplevelsen i naturen, säger konstnären Lisbeth Boholm.

Motiven kommer att synas på Vasaloppets officiella affischer samt på diplomen som väntar för dem av de 90 000 anmälda deltagarna som kämpar sig genom fäders spår till målet i Mora. Vasaloppets herr- och damsegrare tilldelas också varsitt exemplar från en begränsad upplaga numrerade bilder, som även kommer att finnas till försäljning.

Om Lisbeth Boholm
Lisbeth Boholm är född 1966 och uppvuxen i Tällberg, Leksand. Nu bosatt och verksam i Falun. Hon målar mest i olja och har sin ateljé hemma i huset. Förutom sitt konstnärskap är Lisbeth ansvarig för konstutbildningen på Fornby Folkhögskola i Borlänge.

Vasaloppets jury
Jordi Arkö, konstkonsulent Länskonst Dalarna
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, kulturchef Mora Kommun
Anna Romson, art director
(Anders Selling, före detta vd Vasaloppet

Vasaloppets vintervecka 2016

Fre 26 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 28 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 28 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 29 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 1 mar: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 4 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Stafett för femmannalag. Start Sälen.
Sön 6 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 150322)

Vasaloppets sommarvecka 2016

Fre 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 13 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 20 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

-Pressmeddelande från Vasaloppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *