Lyckoborgen – årets julkalender i Barnradion

Årets julkalender i Barnradion heter Lyckoborgen och är en magisk berättelse om kampen mellan gott och ont, skriven av trion Alex Haridi, Cilla Jackert och Daniel Karlsson. I Lyckoborgen produceras världens all lycka, samtidigt döljer borgen en mörk hemlighet… 2016 års julkalender i Barnradion ställer den stora frågan: Vad är egentligen lycka?

Den otåliga Sasha, 9 år, öppnar en julklapp som egentligen inte är till henne. I paketet ligger en snöglob som suger in henne till den magiska Lyckoborgen – ett alldeles speciellt ställe för där tillverkas nämligen all lycka i hela världen.

Sasha tror att hon är en av ”de utvalda” – de som ska producera all världens lycka. De utvalda får precis allt de någonsin önskat sig, för att ständigt vara så lyckliga som bara är möjligt. I Lyckoborgen bor även Lyllorna som ser till att de utvalda får allt de vill ha. För ju lyckligare de utvalda är, desto mer lycka blir det över för Lyllorna att spela ut till världen genom den stora lyckoorgeln.

Men när Sasha inser att något har gått fel i rekryteringsprocessen och att det egentligen var hennes storasyster Kimmy som skulle ha öppnat julklappen med snögloben, börjar en kamp för att rädda Kimmy och sig själv från Lyckoborgens mörka krafter.

Rutinerad författartrio bakom Lyckoborgen
Lyckoborgen är en extra stor och prasslig smällkaramell som innehåller allt man kan önska sig och allt man inte ens visste att man kunde önska sig, säger författaren Cilla Jackert.

Hon har precis som sina medförfattare Alex Haridi och Daniel Karlsson en bakgrund som manusförfattare inom tv och film. De tre författarna tog sig an utmaningen att skapa en berättelse som triggar barns fantasi och får dem att tänka på vad de själva skulle önska sig om allt vore möjligt.

– På sätt och vis är Lyckoborgen en skamlös flirt med den unga lyssnaren. Vi försökte fylla den med allt underbart vi kunde komma på. Att hitta på allt vansinnigare fantasier var samtidigt den största utmaningen och den största källan till berättarglädje, säger Alex Haridi om arbetet med manuset.

Daniel Karlsson var nyligen aktuell som en av manusskribenterna bakom Barnradions uppskattade sommarserie Den oändliga historien.

– På samma sätt som själva byggnaden Lyckoborgen under allt det glittrande har sina mörka sidor, rymmer Lyckoborgen en berättelse om syskonskap, avundsjuka och mod, säger Daniel Karlsson.

Illustrationer med gräddbakelse-influenser
Illustrationerna till Lyckoborgen är gjorda av Stina Lövkvist, som bland annat illustrerat barnböcker och för Kamratposten tidigare. Hon beskriver Lyckoborgen som en pastellfärgad gräddbakelse till sagoslott som verkar vara universums bästa plats vid första anblicken, men som döljer en mörk hemlighet. Manuset gav henne mycket inspiration.

– Jag fick massor av bilder i huvudet. Lyckoborgen skulle vara svulstig, kitchig, färgglad och inbjudande. Som ett tivoli. Jag har fått höra att den påminner folk om Hayao Miyazakis levande slott eller psykadeliska skivomslag. Helt rimligt!, säger Stina Lövkvist.

Om Cilla Jackert
Född 1968. Kommer från och bor i Stockholm.
Har jobbat med manus sedan 1995 då hon började som redaktör på tv-serien Tre Kronor. Sedan dess har hon skrivit ett antal tv-serier, bland annat SPUNG, Lite som Du, Svaleskär och Molanders men också filmen Känn ingen sorg, som bygger på Håkan Hellströms texter och musik. 2013 debuterade hon som författare med barnboken Dagens katastrofer som 2014 följdes av Vi ses i Obsan.

Om Alex Haridi
Född 1979. Kommer från och bor i Stockholm.
Alex var 19 år när han sökte ett extrajobb som översättare på såpan Skilda världar, men efter en provskrivning erbjöds han istället anställning som manusförfattare. Många teveserier har det blivit sedan dess – bl.a. Anno 1790, Äkta människor och Blå ögon. 2015 gjorde han sin skönlitterära debut med ungdomsromanen Huset mittemot.

Om Daniel Karlsson
Född 1975. Kommer från Umeå, bor i Stockholm. Sedan han gick ut Dramatiska Institutets filmmanuslinje år 2002 har han skrivit manus till produktioner som bland annat Höjdarna, Lite som Du (tv), Hallonbåtsflyktingen, All Inclusive (film) Kamratstödjaren (teater) och Den oändliga historien (radio).

Om Stina Lövkvist
Född 1985. Kommer från Orminge, bor i Kallhäll.
Mestadels självlärd illustratör som har tecknat stort och smått för tidningen KP i 13 år och illustrerat ett antal böcker, bland andra Kamtopparnas Mysterier, Katten Katt och Cirkusdeckarnaserien. Myllrande, fantasifulla akvarellbilder är hennes paradnummer. Hon ger även ut fanzin med hemtecknade serier, varav flera vunnit priser och nomineringar på Stockholms internationella seriefestival.

Sändningsdatum: Lyckoborgen sänds i Barnradion i P4 med premiär 1:a december 2016.
Vardagar 06.50 och 18.35.
Helger och julafton 09.50 och 13.03.

Skådespelarna kommer att presenteras senare under hösten.

Lyckoborgen är en produktion av Drama för unga i samarbete med produktionsbolaget Filt.

jul_1

jul_2

-Pressmeddelande från: Sveriges Radio , Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *