På Göteborgs Kulturkalas

DSC_8357

Vecka 33 , 11-16 augusti var nyheter7.se på besök i Göteborg och besökte Göteborgs Kulturkalas , en stadsfest som i år arrangerades för nionde året i rad.Över 1200 aktiviteter fanns på programmet.Göteborgs Kulturkalas är en av Skandinaviens största kulturfestivaler.Kulturkalaset tog över efter Göteborgskalaset som hölls mellan 1995 och 2005. Året mellan 2006  arrangerades  Em-festen.

-Barnens Kulturkalas:

Under kulturkalaset förvandlades Trädgårdsföreningen till Barnens Kulturkalas med massor av olika aktiviteter och underhållning som slöjdklubben , NCC-barnens byggskola och pixelkonst med Pappas Pärlor..Barnministern Åsa Regner , barn från Mölndals Kulturskola , Cirkus Saga och Isa invigde området på kulturkalasets första dag.

Kulturkalaset_1

Kulturkalaset_2

Kulturkalaset_3

Kulturkalaset_4

Kulturkalaset_5

-Slöjdklubben:
På barnens kulturkalas fanns ett 2000 kvm stort område med slöjd kallat slöjdklubben som är slöjdklubbarnas barnverksamhet för barn mellan 7 och 14 år och finns i hela landet.På området kunde man vara med och skapa en megaväv , skapa en egen björktavla , bygga kojor av pil och mycket annat.

Kulturkalaset_6

Kulturkalaset_7

Kulturkalaset_8

-Barnens Byggskola:
I ett vitt tält på Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen har det byggts det för fullt under veckan.Det är NCC som är där och har byggskola med barnen och det är populärt bland både barn och vuxna..2000 har besökt tältet varje dag.Barnens Byggskola har funnits i tio år och genom det vill NCC skapa ett intresse för byggbranschen i tidig ålder.Under sommaren har NCC haft Barnens Byggskola i Angered och barn från Gunnaredsskolan har deltagit och byggt bland annat lådbilar.Under lördagen visades de upp framför stora scenen på Götaplatsen samt så blev det lådbilsrace.

– Vi på NCC är överväldigade och mycket glada över det stora intresse som barn och föräldrar visat för Barnen Byggskola i Trädgårdsföreningen . Barnen hamrade, sågade, skruvade och slipade och det var många fina bilar, flygplan och andra kreationer som lämnade tältet. Vår förhoppning är ju självklart att de barn som besöker Barnens Byggskola ska få upp ögonen för byggbranschen och kanske, kanske bli en kollega till oss i framtiden. Lådbildracet som vi arrangerade vid Lorensbergsparken intill Kungsportsavenyn på lördagen ,var en final på Barnens Byggskola som vi genomfört två veckor på Gunnaredsskolan i Angered. Det gick nog inte att ta miste på glädjen över att äntligen få köra race med lådbilarna som de själva varit med och byggt berättar Marknadskommunikatör Marie Nillson.

NCC-Bildkollage

DSC_8597

DSC_8598

-Pärlor blir konst:
Johan Karlgren startade hösten 2014 företaget PappasPärlor.Det började som ett fritidsintresse för tre år sedan då Johan och hans dotter Zelda spelade tv-spelet IceHockey till Nintendo 8-bit och Zelda pärlade de tre gubbarna som är med och nu har det utvecklats till ett heltidsjobb för Johan.

Kulturkalaset_9

-Vattenrutchbana:
Full fart ner i 140 meter.En gigantisk vattenrutschbana en , water-slide fanns under fredagen och lördagen vid Näckrosdammen.Vattenrutchbanan beskrivs som Nordens längsta.Förslaget på att ha en vattenrutchbana kom från ungdomsfullmäktige som i många år har arbetat med integration bland stadens ungdomar och att skapa en öppen mötesplats dit alla är välkomna oavsett bakgrund.

Vattenrutchbana

-Dansband:
Nästan varje stadsfestival har en dansbana.Kultarkalasets dansbana låg på Packhuskajen.Under veckan spelade här olika dansband.Första kvällen Drifters , andra kvällen Elisas och Flamingokvintetten , tredje kvällen dansbandstävling med sex olika band , fjärde kvällen stod Ystadbandet Perikles på scen och femte och sista kvällen Arvingarna och Glennartz.

Kulturkalaset_10

Kulturkalaset_11

Kulturkalaset_12

Kulturkalaset_13

Kulturkalaset_14

Kulturkalaset_15

Sanna Nielsen uppträdde på Packhuskajen på Kulturkalsets första dag.

Kulturkalaset_16

Wallmans Salonger on Tour på scen.

Kulturkalaset_17

Kulturens tält: Skapet teater.

Kulturkalaset_18

Bakluckeloppis på Kulturkalaset.

Kulturkalaset_19

Glassens dag tillsammans med Triumf Glass på Kulturkalaset.

Kulturkalaset_20

Gatuvarité med med Rani Huszar – en hyllad vighetsartist.

Kulturkalaset_21

Jojje Wadenius tillsammans med Göteborgs Symfonikerna och Trio X.

Kulturkalaset_23

Göteborgs Stad Kultursommarjobbare bjöd på musik.

Kulturkalaset_24

Dansuppvisning av Danscentrum.

Kulturkalaset_26

GBG Dance Festival med bland annat dansjams och battles.

-Öppet hus på konserthuset:

Kulturkalaset_28

Kulturkalaset_27

-Kulturpris:
För 20:e året i rad delade Göteborgs spårvägar  tillsammans med Göteborgs stads kulturnämnd ut sitt Kulturpris till en kär göteborgare som fick sitt namn på en spårvagn samt 10 000 kronor och en skulptur av formgivaren Carl-Johan Skogh. I år gick priset till Skådespelaren Weiron Holmberg , 80 år som är känd från Lasse Åbergs filmer Repmånad (1979) och Sällskapsresan (1980).Han fick priset för sitt skådespeleri och för att han har lyft fram arbetarna i Göteborg.

Kulturkalaset_29

Kulturkalaset_30

Kulturkalaset_31

-Av: Thomas Persson / nyheter7.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *