Skolval 2018

Under perioden  27 augusti till 7 september har högstadie- och gymnasieelever  runt om i landet fått rösta i Skolval 2018. På söndagskvällen 9 september presenterades ett preliminärt resultat.Moderaterna blev största parti.

354 134 elever har röstat i Skolval 2018 som fick ett valdeltagande på 79,6 procent.

– Skolvalet har engagerat många unga. Möjligheten att få prata politik, möta politiska företrädare och öka förståelsen för de demokratiska processerna är viktig. Alla unga har inte med sig kunskap om politik och hur man röstar hemifrån. Målet med skolval är att öka andelen unga som deltar i de nationella valen och särskilt bland grupper av unga där valdeltagandet är lågt, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

– Det stora intresset för att arrangera skolval är ett kvitto på att demokrati och politik intresserar målgruppen. Vi har följt skolornas olika aktiviteter på sociala medier och det har varit otroligt roligt att se engagemanget, säger Jill Vennelin, projektledare på Skolval 2018.

Slutgiltiga valresultat för Skolval 2018 offentliggörs under vecka 38.

Fakta Skolval 2018

Skolval 2018 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

-Av:nyheter7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *