SM i fågelholk har avgjorts

För tolfte året i rad ordnade i år Naturskyddsföreningen i samarbete med Nordiska Trädgårdar / Stockholmsmässan och Skansen SM i fågelholk, en tävling för grundskolebarn i hela Sverige.

Över 400 bidrag skickades in till årets upplaga.Femton finalholkar valdes ut.

Nu är vinnarna i Årets Fågelholk 2020 korade efter en röstning på  Naturskyddsföreningens hemsida.

Tävlingen har varit uppdelad i tre ålderkategorier, förskoleklass till årskurs tre, årskurs fyra till sex och årskurs sju till nio och gymnasiet.

  • Förskola–årskurs 3: Klass 3, Sörbyskolan i Gävle för bidraget “Piratskeppet”. Det vinnande bidraget fick 27 procent av rösterna i kategorin.
  • Årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola i Haninge för bidraget “Timmerholken” – 34 procent av rösterna.
  • Årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 9B och 9C, Malmslättsskolan i Tokarp för bidraget “Övervakaren” – 32 procent av rösterna.

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till årskurs 3, Stocksätterskolan i Hallsberg med motiveringen:

“Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar.”

– Stort grattis till vinnarna. Tack också till alla övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa. Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna, säger Karin Lexén.

-Av:Nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *