Sveriges Radios julkalender-Tonje i Glimmerdalen

Den första december är det dags för årets julkalender i Sveriges Radio.Årets julkalender i Sveriges Radio heter “Tonje i Glimmerdalen” och är baserad på  på boken “Tonje och det hemliga brevet” av Maria Parr.

Huvudpersonen Tonje spelas av 12-åriga Freja Taavola och Tonjes bästa kompis, farbrodern Gunnvald, spelas av Pär Andersson. I övriga roller hörs bland andra skiddrottningen Charlotte Kalla, artisten Maxida Märak och skådespelaren Sven Wollter.

Tonje i Glimmerdalen handlar om Tonje, det enda barnet i Glimmerdalen. Hon känner alla som bor i byn lika bra som hon känner älven, dalen och det uråldriga berget Sïlpevaerie. En dag förändras allt. Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet.

– Jag och min morfar har alltid haft en väldigt nära relation, som är väldigt lik den som Gunnvald och Tonje har. Vi brukar åka omkring på en skoter och äta torkat renkött. Precis som Tonje älskar jag att åka fort, berättar Freja Taavola i ett pressmeddelande.

Rollen som Tonjes faster, OS-skidåkaren Lotta Glimmerdal, görs av en verklig OS-skidåkare – Charlotte Kalla:

– Jag blev jättestolt när jag fick frågan om att få vara med i något som är så betydelsefullt under december månad, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande. Vår tävlingsperiod brukar precis dra igång i december och då kan julkalendern ge oss lite jul- och hemkänsla även om vi är på träningsläger berättar Charlotte.

Boken “Tonje och det hemliga brevet” som julkalendern baseras på har vunnit flera priser för bästa barn- och ungdomsbok både i Norge och Tyskland.

Julkalendern sänds i P4 på vardagar kl. 06.50 och 18.35, samt på helger och julafton kl. 09.50 och 13.03. Det går även att lyssna på Barnradions hemsida och i appen Sveriges Radio Play.

Roller i julkalendern:

Tonje (huvudrollen): Freja Taavola

Gunnvald (Tonjes kompis): Pär Andersson

Sïlpevaerie (berg och berättarröst): Anna Åsdell

Heidi Zimmerman: Maxida Märak

Klaus Hagen (äger Glimmerdalens spa): Martin Sundbom

Pappa (Tonjes pappa): Jonas Hellman Driessen

Mamma (Tonjes mamma): Suzanna Dilber

Lotta Glimmerdal (Tonjes faster och OS-skidåkare): Charlotte Kalla

Nils (på Glimmerdalens äldreboende): Sven Wollter

Olle (Tonjes kompis): Jack Winblad

Alex (Olles bror): Olle Viklund

Sally: Sara Arnia

Peter: Jakob Jonsson Ollander

Matros-Leila: Eleftheria Gerofoka

Dusanka: Maja Runeberg

Gitte: June Utsi

Lilla Heidi: Mette Eserstam

Sjuksköterska: Emmanuel Kunda

Läkare: Linda Wincent

Anna Zimmerman: Hanna Nygårds

Reporter: Paul Zyra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *