Tolfte upplagan av Musikhjälpen är igång

Den tolfte upplagan av Musikhjälpen är nu i full gång. Vid 21-tiden på måndagskvällen 9 december låstes årets tre programledare Farah Abadi, Miriam Bryant och Daniel Hallberg in i buren på Stora torget i Västerås  för sin 144 timmar långa maratonsändning i P3 och SVT Play. 

I buren får programledarna under veckan besök av artister och andra som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

Årets upplaga av Musikhjälpen har temat ”Sex är inget vapen” och handlar om sexuellt våld i krig och konflikter.

– Att Musikhjälpen i år fokuserar på konfliktrelaterat sexuellt våld innebär att vi ger röst till överlevare som tyvärr ofta lever i en skuggtillvaro fylld av skam och skuld. Här behövs insatser på många plan och vi vet att vårt stöd kommer göra stor skillnad, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen i ett pressmeddelande.

Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Förra året samlade Musikhjälpen in över 50 miljoner kronor under temat ”Alla har rätt att funka olika”.

Av:Nyheter7 , Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *