Trulletors Trollhytta vann SM i fågelholk

I samband med mässan Nordiska trädgårdar som hölls på Stockholmsmässan i Älvsjö den 21-24 mars avgjordes finalen i SM i fågelholk.

SM i fågelholk hölls för elfte året i rad och arrangeras av Naturskyddsföreningen.

– Tävlingen är till för att inspirera och väcka ungdomars naturintresse. Det är ont om gamla hålträd. Att bygga och sätta upp holkar är ett bra sätt att minska bostadsbristen för de fågelarter som bygger sina bon i hål. Att följa livet i en holk när fåglar flyttar in och får ungar är roligt och intressant för alla åldrar, säger Martin Emtenäs från Naturskyddsföreningens styrelse, som deltagit i den jury som valt finalholkarna i ett presssmeddelande.

Holkarna i tävlingen är byggda av skolelever runt om i hela Sverige.Rekordmånga fågelholkar deltog i år , 544 inskickade holkar.

Av dessa 544 valde en jury ut tio stycken som gick till final.På Naturskyddsförenings hemsida har man kunnat rösta på de tio finalbidragen.Röstningen stängdes kl 12 på mässans sista dag.Tre timmar senare kl 15 presenterades vinnaren.

I finalen tävlar de tio bidragen om priserna guld-, silver- och bronsholken.

Vann i år gjorde holken Trulletors Trollhytta tillverkad av klass te16b på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.Klassen vinner resa, uppehälle och en heldag med guidning på Skansen.

– Det är fantastiskt att se hur stort engagemang som SM i fågelholk väcker. I år har tävlingen slagit rekord med de 544 deltagande holkarna! 15 587 personer deltog i omröstningen för att få fram vinnarna bland de tio finalisterna. Vi hoppas att alla ungdomarna som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Martin Emtenäs.

1:a plats, Guldholken 2019, tilldelas klass te16b, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn, för bidraget Trullettors Trollhytta. Det vinnande bidraget fick 5 920 röster (38 procent).

2:a plats, Silverholken 2019, gick till klass 6, Västerhaninge Montesorieskola, Handen, som med bidraget Hotell Skogsstugan fick 2 609 röster (19 procent).

3:e plats, Bronsholken 2019, delas ut till klass 5a i Kvinnebyskolan, Linköping, som samlade 1 893 röster (12 procent) med bidraget Granstammen.

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till:Klass 1a i Särö Skola, Kungsbacka

Juryns motivering för specialpriset:

Genom att jobba lekfullt och metodiskt under en lång tid har Särö skola lyckats väcka ett genuint intresse för fåglarnas liv med hjälp av nyfikenhet och fascination.

-Av:nyheter7
-Foto: Naturskyddsföreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *