Tulpanens dag firades

För trettioförsta gången firades Tulpanens Dag den 15 januari.Tulpanen är en av Sveriges mest populära blommor. Den svenska tulpansäsongen börjar i samband med tulpanens dag och håller på fram till påsk.

Det finns över 7 000 olika sorter av tulpaner, varav de tre vanligaste sorterna i Sverige är Monte Carlo (en gul tulpan), Abba (röd tulpan) och Leen van der Mark (en röd tulpan med vita kanter och insida).

I Sverige köper vi mest tulpaner i världen.Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. I Sverige odlas ca 160 miljoner tulpaner och de känns igen på att de är märkta med ursprungsmärket Från Sverige. En majoritet av de svenska tulpanerna är dessutom klimatcertifierande och märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

I vanliga fall bjuder Blomsterfrämjandet in till pressvisning i samband med tulpansäsongens intåg, men som läget är nu är det inte aktuellt. Istället har de under ett par dagar besökt olika platser i Stockholm med deras mobila tulpanväxthus för att sprida tulpanglädje och inspiration utomhus.

Foto: James Johansson
Foto: James Johansson
Tulpaner på en bricka tillsammans med snödroppar och krokus i små vaser. Foto: Åsa Myrberg
Vi är vana att se långa och slängiga tulpaner, men det går också utmärkt att korta ner dem och skapa lägre buketter. Tillsammans med stearinljus och träbricka fås ett rustikt utseende. Foto: Åsa Myrberg

-AV: Nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *