Tusentals sluter upp bakom Smörgåstårtan som nationalrätt

Den 13 november är det Smörgåstårtans dag. Under hösten har Polarbröd organiserat ett upprop för att göra smörgåstårtan till ny svensk nationalrätt. Uppropet är en del av Polarbröds 50-års jubileum och hittills har fler än 4260 svenskar skrivit på namninsamlingen. Dessutom har det skickats in mer än 570 recept från hela landet.

Den officiella ”Smörgåstårtans dag” är den 13:e november. Anledningen är att Gunnar Sjödahl, som anses vara skapare av den moderna smörgåstårtan, föddes den 13 november 1939.

Richard Tellström, som är en av de främsta experterna på matkultur och måltidshistoria, ser smörgåstårtan som en väldigt passande svensk nationalrätt. Bland annat eftersom den har en lång och rik historia, samt ofta serveras vid högtidliga tillfällen. Ett annat argument han lyfter är att den kan varieras nästan hur mycket som helst. På så sätt kan smörgåstårtan alltid vara aktuell, i takt med tiden och anpassas efter nya influenser och trender. Något som också tydligt framgår av de recept som skickats in till Polarbröd.

 Smörgåstårtans potential som nationalrätt märks tydligt när jag tittar på några av de recept som kommit in till Polarbröd. Det är just möjligheten att variera den utifrån diet, smak och andra preferenser utan att förändra själva grunden i rätten som gör den så inbjudande och självklar. Och det är precis så en nationalrätt ska vara tycker jag, säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.

Under hösten har Polarbröd uppmanat människor att skriva under ett upprop för att göra Smörgåstårtan till svensk nationalrätt. I samband med detta har man även efterfrågat konsumenternas bästa recept på smörgåstårta och mer än 570 recept har skickats in.

– Det är helt underbart att ta del av alla härliga och påhittiga recept som skickats in. Från den mer klassiska smörgåstårtan, som många är vana att äta, till nyskapande varianter med influenser från alla världens kök. Vi har också fått in många vegetariska och veganska recept vilket återigen visar på variationsmöjligheterna hos denna svenska klassiker, säger Jenny Jeppsson, Marketing Area Manager, Polarbröd.

Smörgåstårtan fick sitt stora genombrott på 1940-talet, men är sprungen ur den öppna smörgåsen med olika fina pålägg som redan på 1600-talet var en vanlig förrätt. Till skillnad från sin föregångare blev smörgåstårtan en egen, avgränsad måltid och har sedan dess varit en vanlig festrätt. Smörgåstårtan har överlevt flera lågkonjunkturer och tider när människor haft ont om pengar genom att den exklusiva och iögonfallande garneringen ligger på utsidan, men kan göras sparsam tack vare sin insida med brödet och osynliga fyllningar som skapar det goda och saftiga innanmätet.

Vill man stötta Polarbröds ambition att göra smörgåstårtan till svensk nationalrätt så kan man fortfarande besöka https://www.polarbrod.se/nationalratten/. Där kan man skriva under uppropet. Vill man ta del av alla fina recept på smörgåstårtor kan man besöka https://www.polarbrod.se/recept/smorgastartetavling/.

-Pressmeddelande från: Polarbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *