”Ylvania” vinnare av Barnradions bokpris 2017

Foto: Martina Holmberg

Vilken är årets bästa bok för 9-12-åringar? Under höstlovet-läslovsveckan den 30 oktober-5 november sändes programmet Barnradions bokpris i P4 Sveriges Radio med Manuel Cubas som programledare.

– Barnradions bokpris är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som för samtalet om vad som är viktigt i den litteratur de erbjuds och som sedan utser årets bästa bok, säger programledaren Manuel Cubas.

Fem böcker var nominerade och en barnjury bestående av fem elever från Alviksskolan utanför Stockholm har läst de fem böckerna.

De nominerade till Barnradions bokpris 2017:

  • ”Ylvania” av Ylva Hällen
  • ”Billie. Du är bäst” av Sara Kadefors
  • ”Det Magiska hjärtat” av Kristina Ohlsson
  • ”Det vita huset” av Petter Lidbeck
  • ”Springkällan” av Johan Eriksson

I Finalprogrammet som sändes söndagen den 5 november avslöjades vinnarboken som tilldelas en prissumma på 25 000 kr.

Årets vinnare av Barnradions bokpris blev fantasyromanen ”Ylvania: Sagan om ljusbäraren” av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

Motiveringen lyder:
”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”

Ylva Hällen arbetar bland annat som programledare för Minimello och Bolibompa på SVT samt är även låtskrivare och illustratör.

Boken är Ylvas debutbok.

– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen.

– Det är en bok om vänskapens betydelse, att man blir stark tillsammans och att man kan mycket mer än man tror, berättar Ylva Hällen.

– Eftersom mina barn har varit till väldigt stor hjälp så ska de få vara med och dela på priset. Resten kommer jag använda till att arbeta med uppföljaren som jag skriver just nu. Det här priset kommer väldigt lägligt, säger Ylva Hällen.

Barnjury: Viktor Wigren, Sofia Stenecker, Hanna Donaldson, Karla Hüpohl och Dalton Westerberg. Foto: Stina Eriksson/Sveriges Radio

-Av:nyheter7.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *