Bara Vanlig utsedd till Årets Peppare 2021!

Generation Pep och Riksidrottsförbundet står bakom priset Årets Peppare som igår delades ut för tredje gången under Idrottsgalan. Prisutdelare var H.K.H Prins Daniel. Vinnaren för år 2021 blev organisationen Bara Vanlig.

Bara Vanlig är en löpargrupp för personer med funktionsvariation och har nu växt till en folkrörelse. Bara Vanlig grundades på Hellasgården i Stockholm 2016 av Niclas Wennerlund som då ville ha ett sätt att träna tillsammans med sin dotter.

– Vi vet att många barn och unga med funktionsvariationer står längre ifrån föreningslivet och den organiserade idrotten, vilket medför att alla barn inte har samma förutsättningar till god hälsa. Samhället har byggt upp trösklar som vi nu måste ta ansvar för att bryta ned för att skapa en jämlik hälsa för alla. Det Bara Vanlig gör är att skapa en plats, en samhörighet och en trygghet för barn och unga som bara vill ha roligt och röra på sig. Det borde vara en självklarhet att alla barn har tillgång till en sådan verksamhet, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep och jurymedlem för priset Årets Peppare.

– Bara Vanlig skapar förutsättningar för barn och unga som inte alltid har samma möjligheter som andra barn. Den gemenskap, delaktighet och glädje som Bara Vanlig sprider hos sina medlemmar är något speciellt som värmer hjärtat hos mig och som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Bara Vanlig är en ideell verksamhet med föreningar på tio platser i landet som erbjuder löpgrupper för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning. Det finns inga begränsningar för den som vill vara med, det viktiga är att du tycker det är roligt att gå och springa, det spelar ingen roll om du är rullstolsburen eller springer utan hjul. Årets Peppare gör en viktig insats för många, säger Stefan Bergh.

Bara Vanlig är en växande förening som är aktiv i hela landet och som anser att alla har rätt till rörelseglädje, oavsett om man springer, går eller rullar. Hos Bara Vanlig genomför man löpningen utifrån sina egna förutsättningar och fokus ligger på på rörelseglädje, delaktighet och gemenskap. Till Bara Vanlig är alla välkomna, oavsett ålder eller funktionsvariation, att springa, gå eller rulla tillsammans. 

– Vi är otroligt hedrade över den här utmärkelsen. All forskning pekar på att barn och unga idag rör på sig alldeles för lite, och vår målgrupp är extra utsatta och löper stor risk att bli isolerade. Bara Vanlig erbjuder inte bara en möjlighet att röra på sig, våra träningar bidrar också med ett viktigt socialt sammanhang för våra deltagare. Att få pris som Årets Peppare är ett fantastiskt kvitto på att vårt arbete gör skillnad, säger Niclas Wennerlund, verksamhetsansvarig och grundare av Bara Vanlig.

Juryns motivering till varför Bara Vanlig fick priset Årets Peppare 2021:

Årets vinnare har skapat naturliga mötesplatser med fokus på gemenskap och rörelseglädje där man får vara precis den man är i kamratskap och samhörighet med andra.

Med passion och ett brinnande engagemang förändrar årets pristagare vardagen där det behövs som mest genom att skapa en ovanlig plats där man tillåts att bara vara vanlig.

-Pressmeddelande från: Generation Pep.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *