Lilla-EM kom till Sjöbo

I början av nästa år 2020 är Sverige arrangör för handbolls-EM tillsammans med Danmark och Österrike.Gruppspel och huvudrunda kommer att spelas i Malmö 11-22 januari.Själva finalen avgörs i Stockholm. För första gången kommer tre länder att dela på mästerskapet.

För att öka intresset för sporten anordnas nu Lilla EM för klass 2-5 på flera orter i Skåne. Syftet med Lilla EM är att öka intresse för handboll, men också att bidra till ett aktivare föreningsliv och förbättrad folkhälsa.

Projektet är ett samarbete mellan Malmö stad, Skånes handbollsförbund och EM 2020.Lilla EM möjliggörs i samarbete med Sparbanken Skåne, Skånemejerier och Skånetrafiken.

 – Vi vill med Lilla EM först och främst bidra till att främja folkhälsan, genom att få fler barn i rörelse och sträva mot att nå ut i alla Skånes kommuner. Dessutom ska vi inte sticka under stolen med att vi gärna ser fler unga som fångas upp av handbollen genom att vi når dem i skolan, säger Frank Ström från EM-bolaget i ett pressmeddelande.

 – Vi har goda minnen av Lilla VM 2011 och hoppas att Lilla EM skall vara samma fina vitamininjektion för handbollen. Vi hoppas också få fler skolanställda att bli intresserade av handboll och bidra till ett ge skolpersonalen verktyg för att få fler barn att röra på sig! Vi är glada över att ha engagerat skickliga projektledare som har hand om vars en zon där de kan stödja skolorna, säger Emme Adébo på Skånes Handbollsförbund. 

– Genom Lilla EM hoppas vi att EM2020 lämnar efter sig ett arv där fler ungdomar har engagerat sig i en lagidrott och är i högre utsträckning fysiskt aktiva, säger Attila Juhasz, Evenemangschef på Malmö stads Fritidsförvaltning. 

– Satsningar kopplade till lärande och idrott, för framförallt barn och unga, ligger oss varmt om hjärtat. Vi stödjer både Skånsk handboll och de Svenska handbollslandslagen för att vi bland annat vill göra idrotten tillgänglig för ännu fler. Genom Lilla EM får fler skånska barn chansen att spela handboll och uppleva rörelseglädje, säger Marcus Nilsson, Marknads- och Försäljningschef på Sparbanken Skåne.

En av orterna som deltog i Lilla VM är Sjöbo.Den 8 november förvandlades gymnastiksalen på Emanuelskolan i Sjöbo till en handbollsarena.Åk 3 spelarde mellan kl 8-10 och åk 4 mellan kl 10-12.

Live-published photos and videos via Shootitlive

-Text: Thomas Persson
Foto: Lotta Wickman/Emanuelskolan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *