Tredje raka SM-guldet för Luleå Basket

lbqw24lmg4xjxwokrns6

Efter en spännande finalserie som gick till en femte och avgörande match var Luleå Basket det starkare laget när det gällde som mest. Luleå kunde för tredje säsongen i rad höja bucklan som Svenska Mästare. I ett fullsatt Luleå Energi Arena.

Luleå hade efter 2-1 i matcher chansen att avgöra redan igår på bortaplan, och var bara sekunder från att lyckas. Men Udominate tog matchen till förlängning, som de vann och utjämnade till 2-2 i matcher och tog finalen till en femte och avgörande match.

Ett fullsatt Luleå Energi Arena, 2 700 personer var på plats ikväll för att uppleva svensk dambasket när den är som allra bäst.

Publiken fick också bevittna precis den inledning av matchen man kunde hoppats på. Jämnt, tufft och full fart. Efter första perioden ledde hemmalaget med en poäng. Sen stängde Luleå i försvar.

Udominate hade svårt att producera framåt och lyckades inte få något djup i anfallsspelet i den andra perioden. Vilket till största del berodde på Luleås aggressiva försvarsspel. Trots ett visst grepp om matchen för Luleå så var Udominate absolut med i matchen, mycket för att även de spelade tufft försvar. I halvlek ledde hemmalaget med 39-29.

– Det är stentufft, precis som i de andra matcherna. Det är bra tempo och bra tryck både i anfall och försvar, men vi slarvar lite igen. Vi har dåligt tålamod i anfallet, sa Umeås Frida Aili i halvtid till SVT Sport.

I den tredje perioden kom Luleå ut med ännu mer energi. När både spelet, skyttet och försvaret stämde för Luleå blev det tufft för Udominate. Att Luleå dessutom var vilt påhejade av en euforisk publik gjorde inte uppgiften lättare för bortalaget. Inför den sista perioden ledde Luleå med 17 poäng. Udominate och i synnerhet Frida Aili gjorde sitt yttersta för att komma ikapp men avståndet var för stort och Luleå för bra.

Luleå vann till slut med 76–51 och tog klubbens tredje raka SM-guld. En bedrift som inget svenskt dambasketlag lyckats göra sedan Arvika Baskets storhetstid på 80-talet.

– Det är helt underbart. Det har varit jobbig säsong, mycket skador. Vi har förlorat några nära och kära. Det har varit jobbigt, så det är otroligt skönt. Jag ville vinna SM-guld för mamma och det gjorde jag, säger Luleås Anna Barthold.

Martina Stålvant var poängbäst i Luleå med sina 20 poäng och blev också utsedd till finalseriens mest värdefulla spelare (MVP).

– Det är så skönt. Jag är så lättad och stolt. Det kändes som att man bara gav allt. Adrenalinet tog över och med den här publiken var det bara att köra. Alla i laget är MVP, stoppar man en steppar fyra andra upp. Det är verkligen laget som vinner guldet, säger Martina Stålvant.

Basketligan dam, SM-final final 5 i bäst av 5, Luleå Basket – Udominate Basket 76–51 (18–17, 21–12, 18–11, 19–11)

Luleå: Martina Stålvant 20, Anna Barthold 14, Julie Vanloo 14, Sofie Hendrickx 13, Katie Bussey 8, Allis Nyström 4, Danielle Carter 3.

Udominate: Iilaria Zanoni 21, Frida Aili 16, Klaudia Lukacovicova 6, Salome Kabengano 6, Tanya Massamba 2.

Luleå Basket Svenska Mästare efter 3–2 i matcher.

MVP i finalerien: Martina Stålvant

De senaste årens svenska mästare:
2016 Luleå Basket
2015 Northland (nuvarande Luleå Basket)
2104 Northland (nuvarande Luleå Basket)
2013 Norrköping Dolphins
2012 Telge
2011 Telge
2010 08 Stockholm

-Pressmeddelande från: Svenska Basketbollförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *