Invigning av lekfull skånsk terrakottaarmé

Invigning av lekfull skånsk terrakottaarmé

28 september 2023 0 av nyheter7

Ett trettiotal barngestalter, 3D-printade i lera, tar nu plats i en skogsglänta mitt i Skåne. På lördag 30 september invigs Multiplera Skåne – ett konstprojekt med stöd från Region Skåne, som har involverat 1 000 barn och unga.

– För samtidskonsten i Skåne är Multiplera ett projekt som innehåller ”extra allt” i form av 33 kommuner, barn och ungas medverkan, vacker natur och hög konstnärlig kompetens. Man kan inte bli annat än glad, säger Jaana Järretorp utvecklare bild och form på Region Skånes kulturförvaltning som bidragit med projektstöd till Multiplera.

Skapat tillsammans med 1 000 skånska ungdomar

Det är konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm, som driver föreningen MuralCentralen, som tillsammans med 1 000 skånska ungdomar har skapat konstverket. I flera års tid har de rest runt i Skånes alla kommuner och träffat ungdomar för kreativa workshops. Ungdomarna har fått utforska teknik för 3D-scanning och printning – för att som avslutning bygga skulpturerna på plats i Fulltofta strövområde i Hörby kommun. 

– Vår version av terrakottaarmén är skapad i en delaktighetsprocess och inte av en enväldig härskare. Vi har vi träffat ungdomar i skolan, på fritids, på kulturskolor och föreningar samt i privata grupper. Vi har lyssnat på dem och i det kollektiva konstverket tolkas de unga så som de ser sig själva, säger Ingrid Sandsborg.

Både en naturupplevelse och en kulturupplevelse

 Tanken bakom att konstnärsduon har valt just Skåneleden som plats för sitt verk är att konstverket ska vara både en naturupplevelse och en kulturupplevelse.

  – Skulpturerna är budbärare av ungas tankar och känslor. De representerar samarbete, gemenskap och demokrati. Skåneleden är en plats för alla, precis som detta konstverk, säger konstnären Björn Carnemalm. 

Invigning

Invigningen äger rum den 30 september mellan klockan 12 och 16 vid Sjömossastigen/Skåneleden med en invigningsceremoni klockan 14.00. Inviger gör Fredrik Sjögren (L), ordförande för Region Skånes kulturnämnd.

– Att uppleva, delta, påverka, skapa, tänka och lära sig nytt utvecklar förmågan till självständighet, kreativitet och välmående. Det är även ett bra exempel på hur vi kan nå nya målgrupper och arbeta innovativt med breddat deltagande, säger Fredrik Sjögren.

Multiplera Skåne – Hitta hit (multiplera.com)

-Pressmeddelande/nyhet från: Region Skåne
Foto ovan: Pressbild