Säljstart för Majblomman-Drottning Silvia köpte årets första majblomma

Säljstart för Majblomman-Drottning Silvia köpte årets första majblomma

11 april 2024 0 av nyheter7

Elsa Bellman Falk och Kebba Mbye sålde årets allra första majblommor till Drottningen.
Foto: Ida Åkesson SPA

Ett säkert vårtecken och en långvarig tradition.Majblomman är här! Onsdagen den 10 april kl 12 drog årets försäljning av majblommor igång och på pågår till första maj.

Över 40.000 barn säljer majblommor över hela landet, både på stan med gröna väskor och i personliga webbshoppar.

Först ut att köpa majblommor i Umeå under onsdagen var alpindrottningen Anja Pärson.Hon köpte majblommor av Lo Back Nilsson och Bosse Sundqvist Metcalfe i klass 4 på Södra Ålidhemsskolan.

– För mig har Majblomman varit viktig länge. Från att själv ha sålt den till att jag nu som vuxen köper en blomma varje år. Våra barn är det mest värdefulla vi har. Att det då finns barn som lever i fattigdom i Sverige är fruktansvärt. Majblommans arbete blir allt viktigare, säger Anja.

I Skånska Veberöd var eleverna i klass fem på Svaleboskolan taggade på att ge sig ut och börja sälja årets majblomma. De hade kickoff vid kyrkan kl 13.Nyheter7 träffade några elever innan de begav sig ut i byn som tyckte det skulle bli jättekul att sälja och som har sett fram emot det länge. De tyckte blomman var fin och ser fram emot att få in pengar , ha kul och umgås med kompisar.

Den första majblomman köptes redan dagen innan på tisdagen 9 april av Drottning Silvia.

Drottningen är Majblommans högsta beskyddare och köper den första majblomman varje år.

De två unga majblommeförsäljarna Elsa Bellman Falk och Kebba Mbye från Djurgården Fotboll fick i år äran att besöka Kungl. Slottet i Stockholm

I ett pressmeddelande berättar Elsa och Kebba om hur det var att träffa drottningen:

– Det var jätteroligt att få träffa Drottningen Hon köpte många majblommor och vi pratade en lång stund, säger Elsa.

–  Drottningen var väldigt snäll! Det var roligt att sälja majblommor, säger Kebba.

Pengarna som samlas in går till ekonomiskt stöd till barn som lever i familjer med utsatt ekonomi.

– Trots att Majblomman slog rekord i majblommeförsäljning förra året, så räcker vi inte till för alla barn som behöver oss. Den ekonomiska pressen är hård mot barnfamiljer som inte har råd med det mest nödvändiga. Det bekräftar våra volontärer. Att vi kan stötta med ekonomiskt stöd till barnen i ekonomiskt svåra tider är avgörande, och vi kommer att göra allt för att öka Majblommans insamling säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Årets majblomma är designad av Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm.Den är  violfärgad med en pärla i mitten. Det finns även en specialdesignad majblomma i begränsad upplaga, där 1 av 10 blad saknas.Den säljs i barnens personliga webbshoppar eller på www.majblomman.se och levereras till köparen med post.

– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill påminna om att ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet. Vi vill markera att Majblomman ser allvarligt på det ekonomiska läget ur barnperspektiv säger Åse Henell.

Det blev försäljningsrekord redan första dagen.Försäljningen landade på 15,4 miljoner kronor. Beloppet är det bästa någonsin för en premiärdag.

– Det känns helt fantastiskt med en riktig superstart 2024! Vi har känt av ett ökat tryck från barn som vill sälja majblommor, och nu visar barnen att de menar allvar. Vi är så glada, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Majblommor i alla storlekar finns i de gröna väskorna.

-Av: Nyheter7