Blommor och grönsaker på Emanuelskolan

Blommor och grönsaker på Emanuelskolan

16 april 2024 0 av nyheter7

På Vinkelgårdens tomt mitt emot Emanuelskolan i Sjöbo finns fyra pallkragar placerade. Där planterade skolans femteklassare 600 blomlökar i november i ett projekt som heter Bulbs4Kids som är en internationell kampanj som har som mål att låta barn bekanta sig med naturens värld genom praktiska aktiviteter. 

Nu fem månader senare har blommorna börjat komma upp , tulpaner, krokusar och narcisser.

Nyheter7 gjorde ett besök vid pallkragarna och kollade hur det såg ut och träffade eleverna Nellie , Milo och Patrik.

Hur känns det att detta har kommit upp?

-Det känns väldigt kul att vi har lyckats och att det blev så fint, berättar Nellie.

-Det blev fint ,fina blommor och sånt säger Milo och Patrik.

Vad har ni tänkt sedan ni satte dem?

-Hela vår klass och andra klassen vill ju också odla något ätbart så då har vi planer och vi har fått lite sponsorer som skall hjälpa oss så vi kan bygga flera sådana här odlingslådor så vi kan plantera jordgubbar och morötter, berättar Nellie. 

-Och sedan har vi redan planterat gurkor i vårt so-klassrum, berättar Milo. 

Vad har ni lärt er som ni inte har kunnat innan?
-Att plantera blommor berättar Patrik.

Planteringen av gurkorna är en av tre delar i en annan tävling som klassen deltar i under våren , skoltävlingen Grönsaksmålet för femteklassare som i år arrangeras för sjunde gången.Tävlingen är rikstäckande och förra året deltog mer än 500 femteklassare.Branchorganisationen Odlarna står bakom tävlingen och enligt dem äter åtta av tio svenska barn för lite grönsaker 

Hela tävlingen är kopplad till läroplanen och är  indelat i tre delar.De andra två delarna är:

1.En utbildningsdel, där eleverna med hjälp av ämnen som matematik, svenska, hem- och konsumentkunskap och biologi får lära sig mer om grönsaker och varför kroppen behöver det. 

2.En receptdel, som går ut på att eleverna ska ta fram ett eget recept.

Tävlingen pågår under hela vårterminen, där varje genomförd lektion placerar en klass högre upp på topplistan. De som gör allra bäst i från sig vinner 20 000 kronor direkt till klasskassan. Emanuelskolans femteklassare ligger just nu på andra plats på topplistan.

Vad har ni mer gjort i denna tävling?

-Vi har gjort lite uppgifter. Vi har först läst lite fakta text och grönsaker och sen skulle vi svara på frågor om det och göra lite olika småuppgifter som ger oss poäng sedan i tävlingen berättar Nellie.

Gillar ni grönsaker?

-Ja,alltså det går ju att äta men det är inte så att jag tar det så ofta berättar Nellie som har morötter som favoritgrönsak.

-Selleri och gurka är gott berättar Patrik.

-Gurka berättar Milo.

Klassen hittade på ett eget recept i matlagningsdelen:

-Man skulle hitta på recept med grönsaker och tillaga den sen. Det var mycket kul, då eleverna tänkte att gurkkakan skulle fungera som morotskakan.De skrev receptet och provade baka den. Det blev gräsligt. En från klassen sa att han har fortfarande mardrömmar om den gurkkaka berättar klassens lärare Alexandra Rasmussen.

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7
Foto collage: Alexandra Rasmussen.