Rekord för Majblomman 2024

Rekord för Majblomman 2024

13 juni 2024 0 av nyheter7

Varje år i april säljer barn majblommor i Sverige.Runtom i Sverige har barn sålt majblommor ute på gator och torg och via egna webbshoppar.

Det blev i år ett nytt försäljningsrekord – 90 miljoner kronor, 14 miljoner mer än förra årets rekordnotering på 71,6 miljoner. 

– Ett helt fantastisk resultat! Att barnen som säljer majblommor skulle passera 90-miljonersstrecket var bortom alla förväntningar. Vi på Majblomman är överväldigade, och vill verkligen tacka alla barn, alla volontärer och alla majblommeköpare som har bidragit säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.

Runt 51 000 unga har deltog i årets insamling, en ökning med 11 000.

– Det känns riktigt roligt att massor av barn vill sälja majblommor, och det är avgörande på riktigt. Tack vare alla barn som säljer majblommor kan vi dela ut mer stöd till barn i ekonomisk utsatthet. De senaste åren har behoven ökat rejält bland barn i familjer med svag ekonomi, och vi har haft svårt att stötta alla som har vänt sig till Majblomman. Årets makalösa resultat ger oss nya möjligheter att hjälpa. Samtidigt ska man komma ihåg att behoven hos barn i familjer med låga inkomster är fortsatt stora. Majblomman kommer att behöva samla in pengar på andra sätt under resten av året säger Åse Henell.

Nyheter7 träffade tre barn som sålt majblommor , Molly , Emelie och Linnea i Veberöd.

Hur har det varit att sälja majblommor?

-Kul.Det har varit coolt och få se och kunna ta hand om pengar.Det har varit kul och provat.

Vad tänker ni om rekordsumman på 90 miljoner?

-Det är mycket pengar. Då kan man hjälpa andra barn.

Har det varit svårt att sälja?

-Ibland.Vissa hade köpt av andra,kanske av någon släkting.Det var svårast i början när man skulle lära sig hur det funkade.

Har ni några säljknep till andra som skall sälja nästa år?

-Typ se glad ut och vara trevlig.Förklara bra.

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7