Sjöboelever har planterat 600 blomsterlökar

Sjöboelever har planterat 600 blomsterlökar

10 november 2023 0 av nyheter7

På Vinkelgårdens tomt mitt emot Emanuelskolan i Sjöbo finns fyra pallkragar med jord placerade. Där har skolans femteklassare planterat 600 blomlökar. 

Klassen är med i ett projekt som heter Bulbs4Kids och är en internationell kampanj som har som mål att låta barn bekanta sig med naturens värld genom praktiska aktiviteter. Projektet sponsras av holländska blomsterlöksodlare.

Över 2000 skolklasser från sex länder , Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Kanada och Frankrike deltar i projektet. Totalt planteras fler än 1 miljon blomlökar på skolträdgårdar runt om i världen.

I Sverige deltar 100 skolor. Emanuelskolan i Sjöbo är en av skolorna.

Nyheter7 träffade några av femteklassarna vid pallkragarna.

Vad har ni gjort här?
-Vi har planerat tulpanlökar.Kanske även jordgubbar berättar eleverna.

Hur kommer det sig att ni är med i detta projektet?

-Vi började odla inomhus sen kom vi på att vi ville odla större grejer utomhus men kunde inte göra det på skolgården pga av förstörelse så då fick man lov att va här av Sjöbohem och blev sponsrade med jord av dem. 

Läraren Alexandra Rasmussen skrev tillsammans med eleverna en ansökan till Bulbs4kids där man berättade om varför man ville vara med.Sedan fick man ett paket från Nederländerna med lökar och spadar.

Hur är det att vara med i detta projekt?

-Det är väldigt roligt.Man får lära sig om tulpanens livscirkel och hur det går till och hur det utvecklas.

Vad har ni för förväntningar?

-Hoppas att det skall bli fina tulpaner.Att det skall bli fint så det blir lite snyggare.Fint med de färgglada så det blir lite färg.Kanske kan ta till skolan sen och dekorera med.Kanske i fönstren.

När har de växt upp?
-Kanske efter vintern ,till våren.

Nu väntar eleverna på att följa blommorna och lökarna genom årstiderna.

Bulbs4kids är också en fototävling. Klassen har skickat in bilder som de tagit när de planterat och skall ta nya när blommorna växt upp.En skola i varje land utses sedan till 2024 års vinnare av den gyllene blomsterlöken.

-Text och foto: Thomas Persson/nyheter7.se