Barnens eget bokpris 2023 går till Nils Lundkvist

Barnens eget bokpris 2023 går till Nils Lundkvist

11 november 2023 0 av nyheter7

Ovan:Årets vinnare av Barnradions bokpris Nils Lundkvist, omgiven av barnjuryn. Foto: Sofia Sabel

Barnjuryn har bestämt sig – ”Den yttersta vildmarkens historia: Kuben”, skriven av Nils Lundkvist, vinner Barnradions bokpris 2023! Juryn, som består av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, gillade framför allt bokens driv och hur författaren lyckas fånga och beskriva huvudpersonernas känslor. Vinnaren utsågs i söndagens finalprogram av Barnradions bokpris i P4.

– Det känns lite overkligt nästan. Att det är barnen som utser vinnaren gör Barnradions Bokpris till det finaste priset! Det är ju där som min dröm har varit att boken ska landa, just hos barn. Så himla fint att veta att berättelsen och de olika nyanserna av relationer som jag ville skildra går fram, säger Nils Lundkvist.

– Det viktigaste för mig var relationen mellan de här pojkarna i boken. Det var det jag var nyfiken på att undersöka, i alla fall till en början. Jag hade hoppats att boken skulle röra upp frågor, dels om vilket samhälle vi vill ha, men också att den kan ge en känsla av att vänskap är möjlig även där det verkar finnas dåliga möjligheter för att vänskap ska gro. Att det finns hopp!

Juryns motivering: 

”Kuben är en bok som är svår att sluta läsa, i och med att det hela tiden händer något i den. Det är en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj. Boken innehåller mycket starka känslor som avundsjuka, oro och frustration. Känslorna beskrivs på ett sätt som gör att det är lätt att känna igen sig. Författaren målar fram miljö och händelse väldigt bra. Den här boken är verkligen värd att läsa!”

Om ”Den yttersta vildmarkens historia: Kuben” av Nils Lundkvist, Bonnier Carlsen

Det finns en pojke instängd i kuben som är placerad i Johns trädgård. Statsapparaten vill anpassa honom – men snart börjar en relation mellan pojken och Johns familj att spira. En relation som växer sig allt starkare. Och i Den yttersta vildmarken rör sig en motståndsrörelse… Det här är en tät dystopi, där vänskapen lyser som en fackla i mörkret.

De nominerade böckerna till årets Barnradions bokpris 2023 var:
Inte riktigt döda av Thomas Halling (Alfabeta)
Den yttersta vildmarkens historia: Kuben av Nils Lundkvist (Bonnier Carlsen)
Pärlbäraren av Maria Hellbom (Bonnier Carlsen)
Kompassens hjärta av Anna Thulin (Natur & Kultur)
Totalt bortglömd av Christina Lindström (B. Wahlströms)

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman till författaren som skrivit vinnarboken är 30 000 kr. Barnradions bokpris har delats ut sedan 2010.

Programmen sändes under läslovet, vecka 44, och finns nu att lyssna på som podd i appen Sveriges Radio Play, på UR Play och i UR Play-appen, samt på sverigesradio.se/barnradion. Lärarhandledning finns på UR Play.

Så här väljs de nominerade böckerna ut
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2022 och juni 2023. Dessa böcker läses sedan av en urvalsgrupp bestående av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarien Elisabeth Niskikari, läraren Peter Johansson, bokbloggaren Agnes Lindholm samt ett stort antal fjärde- och femteklassare på Möllevångsskolan i Malmö. Att få med barnperspektivet är av största vikt i urvalsprocessen.

När de enats om fem nominerade finalböcker är det barnjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnaren av Barnradions bokpris 2023!

Lyssna här!

-Pressmeddelande/nyhet från: Sveriges Radio.