Julkalendern 2023-Trolltider är tillbaka

Julkalendern 2023-Trolltider är tillbaka

1 december 2023 0 av nyheter7

SVT har sänt julkalendern varje år sedan 1960.Julkalendern i SVT är en tradition som många av oss håller kär.Årets julkalender 2023 heter Trolltider – legenden om bergatrollet”  och är en nyinspelning av den klassiska Trolltider som visades för 44 år sedan.

I december 2020 i samband med att julkalendern fyllde 60 år genomförde SVT en omröstning där den mest minnesvärda julkalendern genom tiderna skulle utses. Då hamnade ”Trolltider” på tredje plats. Den visades 1979 och blev så populär att den gick i repris 1985. 

– Trolltider är en av SVT:s mest älskade kalendrar genom tiderna och det är med stor glädje som vi presenterar den nya historien Trolltider – legenden om bergatrollet. De som älskade Trolltider får ett kärt återseende i de återkommande karaktärerna Gorm, Dorabella, Mara och Kotte. Men vi vill också bjuda in nya generationer till den magiska Trolltidervärlden och till ett fantastiskt juläventyr, säger Anna Croneman programchef SVT Drama i ett pressmeddelande.

Om handlingen

Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra bergatrollet från att vakna och ta över världen igen.

I rollerna ser vi bland andra Henrik Dorsin, Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai.

De två huvudkaraktärerna, barnen Saga och Love spelas av Matilda Gross (”Nelly Rapp”-filmerna) och Ossian Skarsgård som är son till Stellan Skarsgård. 

Hur bra är årets julkalender på SVT? Nyheter7 lät en barnjury med tio elever från klass fem på Emanuelskolan i Sjöbo betygsätta SVT:s julkalender. De fick se de två första avsnitten av årets julkalender och reaktionerna är blandade.

-Dålig historia,inte alls intressant och dålig skurk och hjälte. Kunde haft bättre handling berättar Harry.

-Jag tyckte det var spännande för att jag gillade att det var både en liten värld med små troll och den vanliga världen med människor. Det som var väldigt spännande var att Saga och Love träffades. Jag tror det kommer också bli spännande när Saga blir ett litet troll. Jag känner igen Saga,har sett Saga i Nelly Rapp. Min favorit julkalender är mirakel och tjuvarnas jul berättar Saga.

-Jag tyckte den var väldigt bra.Jag gillade att den handlade om trollen och deras lilla värld som var jätte cool och att de bodde i en värld bakom stenar. Jag tyckte inte om att pappan ville bevisa att han hade rätt och att han jobbade hela tiden.Min favorit julkalender är Mirakel berättar Asma.

-Jag tyckte att den var bra.Jag tyckte att den var bra för att de handlar om troll och att Nelly i Nelly Rapp är med och att det händer så många magiska grejer i filmen berättar Ella.

-Jag tyckte den var bra.Den var rolig och hade bra grafik. Historien om trollen var rolig och spännande berättar en annan av eleverna.

Totalt kunde julkalendern få 50 poäng i betyg. Elevernas sammanlagda resultat blev 38 poäng.

Några av femteklassarna i barnpanelen. Foto: Thomas Persson/nyheter7.se

Sändningstider: SVT Play 02.00 varje dag. SVT1 och SVT Barn vardagar kl 7.15 och 18.45, helger kl 8.45 och 18.45.

Julkalendern: Trolltider – legenden om bergatrollet Bildtext: Saga (Matilda) och Love (Ossian). Foto: Johan Paulin/SVT

Bild överst: Julkalendern: Trolltider – legenden om bergatrollet Bildtext: Gorm (Kjell Bergqvist), Kotte (Malte Gårdinger), Love (Ossian), Mara (Nour El Refai), Dorabella (Helmon Salomon) och Saga (Matilda). Foto: Johan Paulin/SVT

-Av: nyheter7.se