Jordskalv i närtid nu tillgängliga på nätet

Jordskalv i närtid nu tillgängliga på nätet

23 december 2023 0 av nyheter7

En ny karttjänst för jordbävningar och andra kraftiga markskakningar i Sverige och närområdet blir nu tillgänglig för allmänheten. Karttjänsten är tillgänglig via SNSN, Svenska nationella seismiska nätet, vid Uppsala universitet och är öppen för alla.

SNSN lanserar i dagarna en ny karttjänst på sin sajt www.snsn.se. Under rubriken ”Dagens seismiska händelser” visas automatiskt registrerade jordskalv under de senaste två veckorna. Man kan även se effekterna av andra händelser som sprängningar och gruvskalv under den senaste veckan.

– Vi är väldigt glada över nu kunna erbjuda denna tjänst till allmänheten. Karttjänsten bygger på automatisk detektion av seismiska händelser och en av utmaningarna för oss har varit att utveckla ett system där vi sållar bort de falska detektioner som alla automatiska system lider av, säger Björn Lund, föreståndare för SNSN.

Systemet har varit under utvärdering det senaste året och registrerar i stort sett alla seismiska händelser stora nog att kunna förnimmas.

– Hittills har vi inte observerat ett enda fall där systemet skickat ut en falsk händelse. Kopplat till systemet finns även en nyutvecklad AI som avgör om händelsen är ett jordskalv eller kommer från en annan källa. Den här funktionen har utvecklats i ett pågående doktorandprojekt, ett arbete som inom kort kommer publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Jämförelse med manuellt analyserade händelser visar att systemet gör en korrekt klassificering i nästan hundra procent, (mellan 96 och 98 procent) av fallen. SNSN har valt att endast märka ut klassificeringar med hög tillförlitlighet och markera övriga händelser som oklassificerade. Inom endast några minuter från att en händelse har gett upphov till markskakningar har SNSN en automatisk lokalisering som nu kan ses på hemsidan.

– Vår förhoppning är att allmänhet, media och myndigheter ska tycka att tjänsten är användbar. Vi välkomnar kommentarer och synpunkter till vår gemensamma mejladress, säger Björn Lund.

Läs mer om Svenska nationella seismiska nätet och jordskalv: www.snsn.se

Pressmeddelande från: Uppsala universitet